Akce za více než jednu a půl miliardy, z nichž většinu pokryje dotace z Evropské unie, se dotkne pěti měst regionu – Zábřeha, Mohelnice, Šumperka, Loštic a Hanušovic. Dělníci během necelého roku a půl vymění přibližně dvacet kilometrů potrubí a položí asi šedesát kilometrů nové kanalizace. Navíc zmodernizují čističku odpadních vod v Mohelnici.

„Jsem rád, že se po velmi složitých jednáních v Bruselu, v Praze i tady v regionu podařilo málem ztracený projekt dotáhnout k realizaci a tím zachránit městům a obcím stovky milionů korun," řekl Libor Dostál, předseda představenstva společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ), která je investorem stavby a příjemcem dotace.

Na kanalizaci se tak bude moci připojit více než sedm a půl tisíce lidí. „Je to významná investice pro celý region, která bude přínosem pro zlepšení kvality toků. Budovat kanalizaci není populární, protože to s sebou přináší výkopy či objížďky, ale je to pro budoucnost velmi důležité," sdělil náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Největším problémem je nyní čas. Vše musí být hotové už příští rok na podzim kvůli podmínkám dotace. „Termín je tvrdý, ale jsem rád, že skončilo pětileté období plné administrace a my můžeme začít stavět," uvedl Oldřich Štercl, předseda představenstva firmy Imos, která bude pracovat na severní části stavby, konkrétně v Šumperku, Zábřehu a Hanušovicích.

Obrnit trpělivostí se budou moci i obyvatelé dotčených měst, zejména v Zábřehu a Mohelnici, na které připadá největší díl stavby.

V Zábřehu zastaralá kanalizace město omezovala v jeho rozvoji. Neopravovaly se některé komunikace nebo chodníky, protože se vědělo, že se zde bude kopat. Město se nemohlo pustit ani do rekonstrukce horního a dolního náměstí.

„Díky tomuto projektu se dobuduje kanalizace v všech částech města, kde nyní chybí, tedy na Skaličce, v Ráječku, na Rudolfově a ve Svobodově. Stavebně bude největším oříškem Krumpašský potok, který vede pod celou čtvrtí a tvoří osu města. Nyní do něj teče dešťová i splašková voda, která se odvádí na čističku a platí se z ní stočné. To je neudržitelné," popsal práce už před časem starosta Zábřeha František John.

Podle občanů je kanalizace potřeba. „Budeme to muset vydržet. Kanalizace by v jednadvacátém století měla být ve městech opravdu běžná, takže jsem rád, že se nakonec bude stavět," míní Jana Novotná ze Zábřehu.

V Mohelnici zastupitelé kvůli obřímu projektu dokonce zrušili obecně závaznou vyhlášku, která zakazovala v neděli některé hlučné práce. Pracovat se totiž bude každý den.

„Předem děkujeme obyvatelům za pochopení i trpělivost. Vyvíjíme maximální úsilí, aby práce probíhaly rychle a aby co nejméně obtěžovaly veřejnost," dodal ředitel VHZ Šumperk Jan Závěšický.

Přípravy projektu začaly už před dlouhými devíti lety. Evropská komise ale od roku 2010 dlouho váhala se schválením projektu, protože se jí nelíbil způsob veřejné soutěže na zhotovitele ani smlouvy týkající se hlavně cen prací a materiálu.

Rozhodnutí tak přišlo z Bruselu až po složitých jednáních na jaře loňského roku. Investor, kterým je společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk, pak prakticky rok vyjednával s úředníky na ministerstvech o všech detailech smluv.