Zároveň zde budou mistři oráči soupeřit i na prvním krajském mistrovství.

Když organizátoři ze Společnosti pro orbu ČR zvažovali, kde první středoevropskou soutěž uspořádat, padla volba na Zábřeh i proto, že se zde před sedmi lety velmi dobře zhostili úkolu uspořádat celoevropské mistrovství.

„Celkem je přihlášeno více než dvacet závodníků ze šesti zemí. Kromě České republiky přijedou také účastníci z Rakouska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Polska. Středoevropské mistrovství je koncipované jako závod družstev, krajská soutěž je individuální," řekl spoluorganizátor akce Aleš Malý.

Proutěný traktor umístěný uprostřed kruhového objezdu u zábřežského sila láká na středoevropské mistrovství v orbě v Zábřehu

Učitel odborného výcviku na Střední škole sociální péče a služeb v Zábřehu patří k české špičce v tomto oboru, takže i on usedne za volant traktoru a poměří síly s kolegy ze zahraničí.

„Chtěli bychom se samozřejmě umístit co nejlépe, ale konkurence je velká. Rakušané mezi sebou budou mít i mistryni světa. Každopádně bychom ale rádi skončili na bedně," zhodnotil šance českého týmu. Pro Aleše Malého to zároveň bude příprava na podzimní mistrovství světa, kam se probojoval.

Klání v netradiční sportovní disciplíně bude během celé soboty doprovázet pestrý program. V půl deváté ráno se závodní stroje seřadí na Masarykově náměstí, kde bude ekumenická mše. Po ní traktory projedou společně městem na soutěžní pole ve Dvorské ulici u výpadovky na Rovensko. Závodit se začne kolem jedenácté hodiny, kdy se pluhy zakousnou do pole s vojtěškou.

Návštěvníci se mohou těšit také na výstavu zemědělské techniky a veteránů – aut, motorek i traktorů. Chybět nebudou ani projížďky v kočáře a hudba ve stylu country i dechovky.