Prvňáčci v Javorníku tak dostali kromě školních potřeb navíc svého patrona, který je bude chránit a po dva roky bude capartovi velkým bratrem.

„Pojď, provedu tě po škole. Tady máš šatnu. Teď ti ukážu, kde jsou záchody, dovedu tě do třídy. Když budeš něco potřebovat, přijď za mnou,“ ujal se malého klučiny jeho patron z osmé třídy. Pocit trapnosti z toho, že se má starat o mrně, vůbec neměl. Spíš působil dojmem důležitosti.

„Loni jsme si tento projekt vyzkoušeli a prvňáčkům dali za patrony deváťáky. Myslíme si ale, že bude lepší jejich vzájemnou spolupráci prodloužit. Proto se prvňáků ujali letos osmáci. Ti je vítají do školy a za dva roky je zase malí budou vyprovázet ze školy. Na žáky druhé třídy dohlížejí deváťáci,“ řekl ředitel javornické školy Zdeněk Hořava. Nový experiment přivítali i učitelé. „Myslím, že se zlepší komunikace mezi dětmi. Malí se naučí vnímat i někoho jiného než paní učitelku a ti starší si vzpomenou, co zažívali v první třídě a třeba ocení péči svých učitelů,“ doufá třídní prvňáčků Dagmar Petřeková.
Pro rodiče byl nový projekt překvapením. „Ještě o tom nic nevím. Stále slyšíme, jak na školách vládne šikana, takže pokud to bude mít dobrý efekt, proč ne?“ řekla maminka prvňáčka Irena Sulková. „Konečně dobrý nápad. Za tohle musím školu pochválit,“ dodal Jiří Štrajt, který dělal doprovod svému vnukovi.