Zatímco loni pro radnici výnos z hazardních her představoval příjem 4,5 milionu korun, letos již příjem činí téměř 10 milionů korun. Což je výsledek za dva kvartály, konečný příjem bude radnice znát příští rok na jaře.

„Za první kvartál jsme obdrželi šest milionů korun, za druhý ale již jen necelé čtyři a konečný stav nelze nyní odhadnout. Pokud se objevily úvahy, že by město mohlo navíc letos získat přes dvacet milionů korun, bylo to značně nadhodnocené. Již ale i tak uvažujeme, že rozpočet určený na granty a dotace budeme moci navýšit o třicet až čtyřicet procent, část peněz použijeme také na infrastrukturu," vysvětlil šumperský místostarosta Petr Suchomel.

Loni šumperská radnice na grantech a dotacích rozdělila 3 miliony 400 tisíc korun. Částka ale není určena pouze pro sport, ale pro veškeré volnočasové aktivity, tedy kulturu a jiné zájmové činnosti.

Kromě grantů, které představují příspěvky do výše 50 tisíc korun, město také dotuje tělovýchovnou jednotu, Sokol, hokejový oddíl Mladí Draci i fotbalový klub SAN-JV. Velkou zátěží pro městskou kasu je ovšem provoz krytého plaveckého bazénu a zimního stadionu.

„Provoz zimního stadionu radnice ročně dotuje částkou kolem pět milionů korun, u krytého bazénu se jedná přes tři miliony korun," sdělil ředitel Podniků města Šumperka Luděk Šperlich. Oba objekty jsou navíc v nepříliš dobrém stavu a jsou plánovány jejich rekonstrukce. Ty ovšem budou velmi nákladné.

Radnice svolala diskusní fórum o sportu, kam dorazili zástupci desítek klubů a oddílů. Někteří se netajili zklamáním, že radnice bude „porcovat medvěda" v podstatně dietnějším pojetí, než se čekalo. Na kritickou situaci v žákovském fotbale poukázal například Vladimír Dostál, místopředseda FK SAN JV Šumperk.

„Museli jsme zvednout členské příspěvky až na čtyři tisíce korun, což je už pro mnohé rodiče neúnosné, snížili jsme odměny trenérům, ale stále nám chybí dvě stě tisíc, abychom mohli fungovat," řekl Vladimír Dostál.