„Radnice provedla dotazníkové šetření mezi obyvateli Šumperku. Z toho vyplynulo, že by si řada občanů přála bohatší sortiment vánočních výrobků. Takže pro letošek připravujeme další dvoudenní trhy ve spolupráci s agrární komorou," sdělila mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková. Dodala, že více stánků přímo na Točáku by omezilo prostor pro návštěvníky i prodejce, proto se dvoudenní farmářské trhy budou konat hned na začátku pěší zóny.

Radnice sice loni přikoupila prodejní domky, přímo na Točáku jich ale letos bude méně než minulý Advent. Podle názorů lidí totiž minule prostor působil příliš uzavřeně a ani vyšší konkurence prodejců nezvýšila kvalitu nabízených produktů, zejména nápojů.

„Točák jsem minulý rok navštívila několikrát. Ale trhovci nejspíš trochu hřeší na to, že lidi přitáhne vánoční atmosféra. Například některé nápoje se mi vzhledem k ceně zdály ošizené," řekla Jana Huňková ze Šumperku.

Speciální hrnky se zimním obrázkem, které již několik let nechává radnice pro Vánoce na Točáku vyrobit, letos k zapůjčení či prodeji nebudou. Loni totiž o ně nebyl zájem. Pro prodejce by navíc byly optimální nádoby nejméně čtvrtlitrové, které by zákazníky vyšly podstatně dráž.

„Pro vánoční akci na Točáku využijeme hrnky s motivem města. Pokud se neprodají, dají se jako propagační materiál využívat celý rok," konstatovala Olga Hajduková.

Prodejci občerstvení budou o pronájem stánků v dřevěných domcích a stáncích soutěžit v dražbě, která se uskuteční už v říjnu. Místo získá dražitel, který nabídne nejvyšší nájem za den.