Neuvěřitelně náročnou noc mají za sebou týmy záchranářů, kteří si měří síly při dvanáctém ročníku mezinárodního klání zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz.

Do noční etapy ve čtvrtek večer odstartoval z areálu Bohema ve Zlatých Horách na Jesenicku rekordní počet devětaosmdesáti týmů z celého světa. Záchranáři si museli poradit i s případem znásilněné holčičky. Naštěstí šlo jen o simulaci.

Záchranku si přivolala maminka osmileté holčičky. Samotářská dívenka, která po infekci středního ucha trpí nedoslýchavostí a musí nosit naslouchátko, se opozdila při návratu z kroužku kreslení. Když školačka přišla konečně domů, okamžitě se zavřela u sebe v pokoji.

Chování dcery však ženu vyděsilo ještě více. „Když za ní maminka přišla, našla ji schoulenou za skříní. Holčička se třásla a velice odmítavě reagovala na každý dotek,“ přiblížil ve stručnosti úkol mluvčí Rallye Rejvíz Jiří Pavlík.

Maminka zavolala záchranku. „Záchranáři měli za úkol vstoupit do domu, který hlídal pes,“ popsal další překážky, které komplikovaly soutěžícím cestu za splněním úkolu, Pavlík.

Holčička se ale jakémukoliv pokusu o kontakt bránila. „Reakce byla silně stresová, šlo o posttraumatický šok, což profesionálům mělo napovědět, že v tomto případě může jít o vážný problém,“ řekl dále Pavlík. Jednou ze základních nápovědí byl i deníček, do kterého si samotářská holčička vše zakresluje. „Obrázek v deníčku směřoval ke znásilnění. S pomocí maminky ji zdravotníci prohlédli a pod sukní našli stopy krve. Pak už museli volat policii a po ošetření navrhnout vyšetření u pediatra,“ dodal Pavlík.

Podle úkolu je vidět, že organizátoři soutěžící vůbec nešetří. „Myslím, byť jsou tyto případy ojedinělé, tak se přesto stávají. Ten, kdo pracuje na záchrance, s nimi musí počítat a musí umět řešit i tyto věci,“ dodal Pavlík.


Loni si řada závodníků vylámala zuby na případu těhotné jeptišky, kdy graviditu odhalila jen malá část týmů. Hábit pro zástupce týmů z křesťanských zemí je natolik silným symbolem čistoty, že spoustu z nich ani při jasných indiciích nenapadla varianta těhotenství.

V pátek čeká závodníky denní etapa. Kromě týmů zdravotnické záchranné služby jsou na trati i dvojposádky spolu s operátory, kteří bojují o Zlaté sluchátko. Jejich úkolem je co nejpřesněji navést záchranáře do neznámého terénu.