Z posádek rychlé zdravotnické pomoci, to znamená týmu bez lékaře, si rovněž nejlépe vedla posádka z Prahy. Cenu Zlaté sluchátko, které získal nejlepší telefonní operátor, si odveze Michal Petrů do Prachatic.

„Letošní ročník byl náročnější pro účastníky i figuranty, protože téměř neustále pršelo,“ řekl mluvčí soutěže Jiří Pavlík.

Podle něj organizátoři vymysleli stejně jako loni hodně náročné úkoly. Také letos se část závodu odehrávala v noci. Záchranáři si museli poradit se simulovanými případy, které se pro řadu posádek staly těžkým oříškem.

Drsné případy ovšem vycházejí z reality. „Organizátoři se vždy snaží připravit situace, které nejsou běžné. Někteří zdravotníci se s nimi nemusejí za celou kariéru setkat. Více než o soutěžení jde ovšem o získání zkušeností,“ vysvětlil Pavlík.

Loni například záchranáři na jednom ze stanovišť poskytovali pomoc knězi postiženému srdeční slabostí po požití viagry. Skutečný případ se kdysi odehrál v Rakousku.

Letos byla jedna z nejnáročnějších situací simulovaná havárie autobusu s cisternou, která převážela nebezpečnou chemikálii.

„Zdravotníci museli zároveň pomáhat zraněným, ale také se vyhnout tomu, aby sami byli chemikálií zasaženi,“ dodal Pavlík.

Také s dalším úkolem se zdravotníci nesetkávají denně. Na jednom ze stanovišť na ně totiž čekala osmiletá dívenka, kterou znásilnil pedofil. Šokovaná dívka ovšem nekomunikovala, takže potřebné informace záchranáři museli získat od její rodiny.

„Tento úkol dělal některým týmům potíže, především málo komunikovali s blízkými pacientky,“ podotkl Jiří Pavlík.

Důležité je, že pokud se lékaři a zdravotníci setkají s takovou situací ve své praxi, budou již mít zažitý postup.

„Tady si mohou rozebrat chyby, kterých se dopustili, pro jejich praxi je to velmi cenná zkušenost. Účast na Rallye Revíz je mezi odbornou veřejností uznávána jako kvalitní vzdělávání,“ konstatoval Pavlík. Již zanedlouho začnou organizátoři připravovat další ročník Rallye Revíz. Na ten letošní se sjely záchranářské týmy z dvanácti zemí. Přijely posádky z Japonska i třeba Turecka.

Soutěž si za dobu svého trvání získala velkou popularitu a stala se neoficiálním mistrovstvím světa záchranářů.

První ročník rallye se konal v roce 1997, u příležitosti dvacátého výročí založení Záchranné služby Jeseník.