„Od nového roku jsem pověřen vedením podniků do nástupu nového ředitele," uvedl Luděk Šperlich. Na ředitelské místo městské společnosti bude vypsáno výběrové řízení.

Podniky města Šumperka (PMŠ) spravují městský majetek, hodnota základního jmění činí čtvrt miliardy korun. Do něj patří i komplex zimního stadionu a hotelu Sport. Hotel byl v 90. letech minulého století vydražen v malé privatizaci, záhy ho ale vlastník přestal provozovat. V roce 1997 zastupitelé schválili odkoupení hotelu, takže přešel do majetku PMŠ. V hotelu se pak další dva roky vystřídalo několik nájemců, tím posledním a dlouholetým byla firma Jirdos.

Problém ze strany provozovatele nastal už po několika letech. Firma totiž nebyla schopná platit stále se zvyšující náklady za energie. Společnost Jirdos sice hradila nájem a občas nějaké faktury za energie zaplatila, nicméně dluh stále narůstal. Jak ovšem nedávný energetický audit ukázal, rozúčtování nebylo optimální. Například na vrub nájemce hotelu šly někdy i velké dodávky vody pro zimní stadion.

„Je třeba objektivně říci, že provoz hotelu a zimního stadionu je propojen tak, že absolutní oddělení všech služeb či zajištění měření všech dodávek energií pro jednotlivé provozovatele, je nemožné," konstatoval předseda představenstva PMŠ Zdeněk Brož.

Nájemní smlouva s firmou Jirdos byla ukončena na konci srpna. Hotel nyní funguje v režii PMŠ, které se právní cestou snaží pohledávku získat. Není ale vyloučeno, že vymáhání dluhu skončí u soudu.

„Ředitel PMŠ nabídl svou pozici s tím, že si je vědom shovívavosti v jednání s nájemcem. Věřil, že dluhy uhradí, což se přes veškerá ujišťování nestalo," dodal Zdeněk Brož. Je pravděpodobné, že budou následovat personální změny ve správní a dozorčí radě PMŠ, což je v kompetenci valné hromady. Tu tvoří členové městské rady.

S hotelem Sport získalo město s velkou pravděpodobností „černého Petra." Není totiž vůbec jisté, zda hotel spojený se zimním stadionem může být ziskový a tak najít provozovatele nebude snadné. Výběrové řízení na nového nájemce vypsaly PMŠ před několika měsíci, ale nikdo se nepřihlásil. Nyní je vypsáno druhé kolo a podmínky jsou mírnější.

Hotel Sport byl otevřen v roce 1972, což bylo tři roky po dostavbě zastřešeného zimního stadionu. Nachází se v něm osmnáct pokojů s osmačtyřiceti lůžky, kromě restaurace jsou také k dispozici tři salonky.