„Je to vyvrcholení naší práce,“ prohlásil po návratu z Hradu jeden ze zakladatelů soutěže, bývalý ředitel Záchranné služby Jeseník a současný místostarosta Jeseníku Jiří Staňa. „Před dvěma roky jsme dělali presentaci akce na americkém velvyslanectví. Loni v senátu a letos jsme se dostali i na Pražský hrad,“ řekl Staňa.

Klání Rallye Rejvíz vzniklo před jedenácti lety. Tehdy Záchranná služby Jeseník slavila dvacáté výročí založení. Mělo jít o setkání záchranářů, kteří se s pár sanitkami sešli na Jesenicku, aby si vyměnili zkušenosti z praxe.

„Cílem je odložit naškrobené límečky a místo planých řečí u předsednických stolů prchnout do lůna přírody a přesvědčit se, jestli to, co proklamujeme na vědecké úrovni, opravdu souvisí s realitou,“ zval tehdy Jiří Staňa spolu s Janem Maršálkem záchranáře do Jeseníků.

Cíl zůstal stejný, výměna zkušeností a odhalení nedostatků. Rallye Rejvíz rychle přerostla hranice Česka. Každoročně se sem sjíždějí týmy z celého světa. Jednotlivé země dokonce pořádají předkola a na Jesenicko vysílají své vítěze.

O body se zde bojují posádky zdravotnické záchranné služby. Ty letos poprvé doplní dispečeři, kteří si při soutěži O zlaté sluchátko ověří v praxi, jak kvalitně dokáží své posádky navést k pacientovi. „Úkoly už také nevymýšlejí jen čeští záchranáři, ale odborné týmy z různých zemí,“ podotkl Staňa k dvanáctému ročníku, který odstartuje ve čtvrtek 22. května. V sobotu vyvrcholí i celostátní soutěž Helpíkův pohár, který je určen pro žáky pátých tříd.