Řetězárna loni čelila nižší poptávce po řetězech, které se používají v důlním průmyslu. „Hospodaření naší společnosti značně ovlivnil pokles cen černého uhlí na světových trzích, které tak zareagovaly na zpomalující se dynamiku čínské ekonomiky a pokles průmyslové výroby v Evropě," komentoval loňské hospodaření předseda představenstva Řetězárny Petr Gorol.

Nepříznivý vliv na prodej důlních řetězů měla také rostoucí těžba levného břidlicového plynu ve Spojených státech. Na evropský trh totiž kvůli tomu začalo z USA proudit velké množství uhlí, jehož cena byla podstatně nižší, než jsou náklady na těžbu v hlubinných dolech.

„Spotřebitelé černého uhlí proto začali nakupovat levnější americké uhlí a tím došlo k útlumu těžby v Evropě. Ruku v ruce s poklesem těžby klesla poptávka po všech druzích řetězů, které se používají v důlním průmyslu," upozornil Gorol, podle kterého se s poklesem poptávky loni potýkali všichni evropští výrobci důlních řetězů.

Řetězárna se v roce 2013 musela vyrovnat také s poklesem prodeje odkorňovacích řetězů do Kanady, Severní a Jižní Ameriky, který souvisel se snížením těžby dřeva na tomto kontinentu. „Pokles poptávky po řetězech pro důlní průmysl a lesnictví jsme se snažili nahradit výrobou závěsných řetězů a rybářských řetězů," podotkl Gorol.

V Česku společnost Řetězárna v loňském roce vykázala pokles prodeje o 7,6 procenta a na zahraničních trzích o 18,7 procenta. Podíl exportu na celkovém prodeji činil 87 procent. Firma loni vyvážela hlavně do Německa a Polska. "Naše výrobky jsme prodávali v 39 státech světa, což je o čtyři státy více než bylo v roce 2012," uvedl Gorol.

Světová finanční a hospodářská krize výrazně poznamenala hospodaření Řetězárny už v roce 2009. Společnost tehdy vykázala meziroční propad prodeje téměř o 40 procent. V letech 2010 a 2011 se Řetězárně díky novým investicím do technologií a výrobního programu podařilo zvýšit prodej o 43 procent a předloni o deset procent.

Majoritním vlastníkem společnosti Řetězárna jsou s podílem 51 procent akcií Třinecké železárny. Zbývajících 49 procent akcií vlastní sedm fyzických osob. Řetězárna loni zaměstnávala v průměru 252 pracovníků.