„Když zastavím, auta za mnou by měla stát také. Ale objede mě tak devět řidičů z deseti. Nejhorší je, když nezastavuji v zálivu, ale přímo na silnici. To pak vždy vystoupím a raději zastavuji auta, aby děti mohly bezpečně přejít cestu. Párkrát se ale stalo, že mě někdo málem smetl, někteří řidiči se chovají spíš jak piráti silnic, Ale většina řidičů spíš vůbec neví, jak na označený školní autobus v provozu zareagovat," podělil se o zkušenost Stanislav Gruntorád.

Autobus převážející děti je podle norem vpředu a vzadu označený speciální žlutohnědou tabulkou se symbolem kráčejících dětských postaviček se školními taškami.

Když bus zastaví na zastávce, ostatní řidiči jsou podle zákona o silničním provozu povinni zastavit také a čekat musejí až do jeho odjezdu. A protijedoucí motoristé by měli zpomalit a hlavně dávat bedlivý pozor pro případ, pokud by dítě zpoza autobusu vběhlo do vozovky.

A to bývá černá můra mnohých řidičů.

„Několikrát jsem autem za autobusem jel, bohužel je úplně normální, že když za ním zastavím, ostatní na mě troubí, klepou si na čelo a objíždějí mě. To jsou opravdu nebezpečné situace," zmínil pedagog svazkové školy Miloslav Svatoň.

Většina zastávek mezi Rapotínem, Petrovem nad Desnou a Sobotínem se navíc nachází na velmi frekventovaných silnicích. Jeden hlavní tah vede ve směru na Červenohorské sedlo, druhý na Ostravu.

„Když děti vykládám v Rudolticích, jedou se mnou nejdříve na konečnou, kde se otočím. Pak jim mohu zastavit tak, aby nemusely přecházet silnici," vysvětlil Stanislav Gruntorád.

Hledání řešení

Starostové obcí, do kterých školní autobus zajíždí, o problému vědí. Shodli se také na určitém řešení.

„Jediné, co se dá dělat, je zvýraznění označení. I když stávající značka musí mít podle vyhlášky určité rozměry, třeba by pomohlo kolem ní umístit reflexní rám, aby řidiče konečně trkla do očí," domnívá se starosta Petrova nad Desnou Jan Vaníček.

Policie zatím žádnou žádost o zvýšení dohledu nad jízdou školního autobusu neobdržela ze strany svazkové školy ani obcí, odkud děti dojíždějí. Dopravní hlídky se tak pohybují v popsaných úsecích v rámci své běžné činnosti. Chybující motoristy, kteří za autobusem nezastaví, může čekat citelný postih.

„Za tento přestupek lze v blokovém řízení uložit pokutu až do výše dvou tisíc korun, správní orgán až dva a půl tisíce korun," uvedla mluvčí policie Marie Šafářová.