Více než kilometr dlouhá výpadovka z centra směrem na jižní obchvat, Úsov a Moravičany patří k nejfrekvento­vanějším ve městě.

Denně tudy míří stovky zaměstnanců do tří největších firem – Siemensu, Helly a Montixu. V ulici je také pošta, čtyři supermarkety, nákupní zóna nebo městský hřbitov.

„Po dokončení zde bude smíšená stezka pro chodce a cyklisty, která povede od pošty až ke hřbitovu. Projekt řeší i veřejné osvětlení, parkovací zálivy a přechody pro chodce s přejezdy pro cyklisty," popsal už dříve budoucí podobu ulice starosta Mohelnice Pavel Kuba.

V současnosti dělníci pracují na úseku od pošty po Penny Market. Budují nové chodníky i parkovací zálivy. Opatrní by tady měli být chodci i řidiči.

„Teď je to tady hodně nepřehledné. Zvlášť odpoledne, kdy je větší provoz, je problém se dostat na druhou stranu. Projíždí tady spousta aut a cyklistů, do toho se zde pohybuje stavební technika a stroje. Už aby to bylo hotové," řekla Alena Pánková, která zrovna mířila po rozkopané ulici mezi stavebními stroji a paletami s obrubníky a dlažbou na poštu.

Chodci se ale po rekonstrukci budou moci v ulici cítit daleko bezpečněji než dosud. Vzniknou zde mimo jiné tři nové přechody s nasvětlením a další dvě místa pro přecházení.

Nebezpečné zebry

Původní přechody nechal zrušit správce komunikace během minulé zimy na podnět policie, protože už neodpovídaly současným požadavkům na bezpečnost silničního provozu.

Silnice byla moc široká, přechody nebyly osvětlené a řidiči mezi parkujícími auty chodce špatně viděli.

Posledním impulzem pro vyfrézování zeber byla nehoda, při níž loni na podzim auto srazilo na přechodu u pošty jednaosmdesátiletou seniorku. Policie na základě bezpečnostní inspekce přechod označila za rizikový a požadovala jeho zrušení.

Smíšená stezka určená i pro cyklisty zase do budoucna umožní vytvoření páteřní trasy, která protne celou Mohelnici. Cyklisté se tak budou moci dostat bezpečně a pohodlně od Moravičan až do Libivé.

Stavební úpravy vyjdou mohelnickou radnici na přibližně devět a půl milionu korun včetně daně z přidané hodnoty. Zakázku ve výběrovém řízení získala společnost Strabag.