Čekal jste takový výsledek, nebo byl pro vás překvapivý?
Je to pro mě příjemné překvapení, takový výsledek jsem rozhodně nečekal. Druhé kolo voleb pro mě bylo těžké, Miloslav Vlček byl velmi silný soupeř, navíc televizně známá osobnost. V jeho prospěch hrála také nálada ve společnosti, která je podle výsledku krajských voleb výrazně orientovaná doleva. Každý jsme nabídli něco jiného: on zkušenosti z velké politiky, já z té komunální.

Co podle vás nakonec převážilo ve váš prospěch?
Určitě to byla vysoká volební účast v mém domovském Šumperku, kde mám velkou podporu. K volbám tu přišlo přes 23 procent voličů. A obrovský kus práce pro mě udělal můj malý volební tým – zejména na Jesenicku, kde jeho členové osobně oslovili kolem pěti tisíc lidí. Musím jim za to poděkovat. Určitě pomohla i podpora, kterou mi ve druhém kole vyjádřil kandidát ODS Petr Procházka a také poslanec Evropského parlamentu Jan Březina. Rád bych poděkoval všem, kdo přišli k volbám a dali mi svůj hlas.

Co byste vzkázal svému soupeři Miloslavu Vlčkovi?
Nemám rád v souvislosti s volbami slova jako souboj, poražený či vítěz. Nechci, aby se cítil špatně, jako poražený. Nabízím mu spolupráci stejně jako všem ostatním kandidátům. Sám nemíním nijak slavit nebo kouřit vítězné doutníky.

Jak hodnotíte volební kampaň?
Velmi si vážím toho, že byla korektní, od protikandidátů jsem ani v jednom případě nezaznamenal žádné napadání. Moje kampaň nebyla nijak okázalá, moje tvář neshlížela s velkých billboardů – jednak jsem na to neměl finance, ale i kdybych je měl, tak bych je do billboardů nedal. Považuji to za vyhozené peníze, které je lepší využít jinak.

Kolik vlastně vaše kampaň stála?
V prvním kole 250 tisíc a v druhém kole dalších 100 tisíc korun, přičemž na financování se podílela především KDU-ČSL, méně pak Nezávislá volba a do kampaně jsem vložil i nějaké vlastní peníze. Pracovalo pro mě hodně lidí – i zadarmo.

Tři dny před volbami jste odjel do Štrasburku na Kongres místních a regionálních orgánů Rady Evropy a vrátil jste se až v sobotu v poledne. Bylo opravdu nutné odjet v době vrcholící kampaně?
Od jara jsem byl vedoucím české delegace Svazu měst a obcí ČR a kongres byl navíc volební, volil se jeho nový prezident a viceprezident, takže bylo dobré, aby naše delegace měla co největší zastoupení. Televizní duel s Miloslavem Vlčkem jsem tedy ve čtvrtek absolvoval uprostřed jednání v hale. Bylo to pro mě hodně náročné. Jednak tam byl hrozný hluk a těsně kolem pořád někdo chodil, jednak nemám s televizními kamerami moc zkušeností. Netušil jsem, že musím stát jako přibitý, ostatně to ani nešlo tak dlouho vydržet. Občas jsem přešlápl z nohy na nohu, takže to vypadalo, že jsem nervózní. To jsem zjistil, až když jsem si pak duel pustil ze záznamu.

Už víte, kdy poprvé zasednete do senátních lavic?
Zatím nemám tušení, kdy je zasedání. Budu se muset podívat na rozvrh a na jednací řád.

Jakým tématům se chcete nejvíc věnovat na půdě Senátu?
Chci se profilovat na tom, čemu rozumím. Působím už dlouho ve Svazu měst a obcí, takže jedním ze stěžejních témat pro mě bude vztah státu a samospráv. Vyšel jsem ze školství a pořád také na maličký úvazek učím na škole, kde jsem byl před vstupem do politiky ředitelem, takže logicky dalším tématem bude školství. Mám velmi blízko ke sportu, učil jsem nakonec vedle zeměpisu i tělocvik, to je moje parketa, takže se chci věnovat i podpoře sportu a zejména financování sportu mládeže. A samozřejmě mě bude zajímat ekonomika, protože ta je nad tím vším.

Předpokládám, že vstoupíte do klubu KDU-ČSL. Jak moc vás bude ovlivňovat vedení této strany?
Nemám problém držet základní linii KDU-ČSL. Jejich program, v mnohém víc sociální než program ČSSD, je mi blízký. Nejsem ale zavázán žádnými direktivami strany, při konkrétním hlasování se budu řídit svým názorem a svědomím. Na tom jsme se předem domluvili stejně jako na mém členství v senátním klubu KDU-ČSL.

Nebude pozice senátora na úkor funkce starosty? Budete mít vůbec čas na práci ve vedení Šumperka?
Nejtěžší bude obě pozice skloubit tak, aby netrpělo ani jedno, ani druhé. Ale z mnoha příkladů primátorů nebo hejtmanů vím, že to jde. Ovšem budu muset přehodnotit některé své další funkce a něčeho se vzdát – jako například práce ve Sdružení měst střední Moravy nebo ve Společnosti česko-německého porozumění. Nechci nikde nic flákat.

Jako senátor budete cestovat i do zahraničí. Jaké jazyky ovládáte?
V orgánech Rady Evropy jednám bez problémů v angličtině a neformálně se domluvím německy a rusky.

Máte v úmyslu kandidovat za dva roky v dalších komunálních volbách?
Pokud o mě bude Šumperk stát, tak ano. Zda by to bylo na úrovni člena zastupitelstva, radního, či dokonce starosty, nechci předvídat. Rozhodl bych se podle výsledku voleb. Rozhodně chci pro Šumperk pracovat, je to moje srdeční záležitost.

A co vaše koníčky? Bude na ně vůbec v tom zápřahu čas?
Doufám, že mi přece jen sem tam zbude čas alespoň na kolo, lyže nebo tenis.