Kvůli injekci, převazům, měření tlaku či hladiny cukru a další pomoci, kterou dříve zajišťovaly sestry z ošetřovatelské služby Delfín u nich doma, musejí senioři shánět odvoz za lékařem. Podle obvyklé praxe má lékař naordinovat léčbu a ošetřovatelská služba ji zajistit. To ale už rok na Jesenicku neplatí. V lepší situaci jsou jen stařečkové na severu regionu, kde ošetřovatelskou službu vykonávají zdravotní sestry z Charity Javorník.

Části regionu pomoc nabízí Pečovatelská služba Jeseník. „Nabízíme klientům odvoz k lékaři. Jinak by byli odkázání na taxíky. Tuto službu však můžeme vykonávat jen v Jeseníku a v Bělé pod Pradědem. I tak je to nad rámec našich činností,“ řekla vedoucí Pečovatelské služby Jana Macková. Situace začíná být na Jesenicku dramatická. Lidí potřebujících pomoc přibývá. Kvůli zoufalému stavu musejí mnozí odcházet do léčebny dlouhodobě nemocných nebo čekat na umístění v domově důchodců.

„Budu usilovat o to, aby se služba obnovila. Člověk, který je v domácím prostředí, je na tom zdravotně lépe. Není stresován nemocničním prostředím. Není důvod, aby kvůli jednoduchým zdravotním úkonům trávil čas v nemocnici. Navíc domácí péče je mnohem levnější než pobyt v nemocnici,“ prohlásil místostarosta Jeseníku a bývalý ředitel místní stanice záchranné služby Jiří Staňa (SZ). Podle olomoucké Všeobecné zdravotní pojišťovny jsou stížnosti jesenických obyvatel zbytečné. „Prostor po Delfínu jsme nabídli Charitě Javorník, dodnes se však vedení nepřihlásilo. Uvítáme partnera, se kterým budeme moci uzavřít smlouvu,“ řekl zástupce ředitele pojišťovny Václav Ranc.

Proti tomuto vyjádření se ale ostře postavil ředitel Charity Javorník Robert Neugebauer. „Žádnou nabídku jsme nedostali. Pokud by se uskutečnilo výběrové řízení, rádi se do něj přihlásíme. Jsme schopni tuto službu na Jesenicku pokrýt,“ řekl Neugebauer. Fungování ošetřovatelské služby je pro Jesenicko prioritou. Proto je požadavek na tuto aktivitu zakomponován i do projektu Komunitního plánování sociálních služeb Olomouckého kraje.
Ošetřovatelská služba Delfín patřila pod ministerstvo zdravotnictví. Podle nové úhradové vyhlášky ministerstva, která platí od začátku letošního roku, však jsou finančně podporovány pouze agentury s více než pěti zaměstnanci. Delfín nemohl přežít, měl pouhé tři pracovníky. V současné době je ošetřovatelská služba zajištěna Charitou Javorník na Žulovsku, Vidnavsku a Javornicku. Zbytek Jesenicka se bez pomoci ošetřovatelek musí obejít.