Devátý ročník mezinárodní koktejlové soutěže, kterou pořádá Hotelová škola Vincenze Priessnitze v Jeseníku, se uskuteční v prostorách hotelu Zlatý Chlum v sousední České Vsi ve čtvrtek 14. října.

Závodníci budou mít za úkol umíchat šest porcí short a stejný počet long drinku. Na přípravu dostanou pokaždé jen šest minut. Názvy nápojů, se kterými se budou barmani ucházet o pozornost porotců z České barmanské asociace, jsou někdy hodně originální. Závodníci budou letos na pódiu před zraky poroty i návštěvníků míchat Divoký meloun, Sexy celery, Jesenické maliny, ale v přihlášce se objevují i názvy jako Italský hřebec, Jesenický švihák nebo Hypnotik.

„Jen doufám, že stejně originální budou i chutě,“ řekl za organizátory Pavel Borek, když se začetl do jmen a receptur drinků.

Do devátého ročníku se přihlásilo čtyřicet mladých barmanů z celé České republiky, Slovenska a Litvy.

„Jsme z toho vcelku zděšení, protože soutěžích je moc a bude náročné vše časově zvládnout,“ řekl Borek. Dříve totiž bylo mistrovství dvoudenní, nově musejí závodníci kvůli úsporám vydat ze sebe to nejlepší během jediného dne.

Situaci komplikují i zkušební státní maturity. Lázeňský pohár je totiž praktickou zkouškou z dospělosti pro šestici maturantů, kteří ale kvůli písemným zkušebním testům budou muset během soutěže odjíždět do školy.

„Máme z toho obavu, ale musíme to zvládnout,“ uvedl vedoucí maturitní skupiny Martin Soják.

Na Lázeňském poháru se sejde juniorská barmanská špička. Svá horká želízka posílá do soutěže i jesenická hotelová škola. Letos bude její barvy hájit pět studentů. Mezi nimi bude i maturantka Aneta Čáňová, do které vkládají všichni velké naděje.

„Doufám, že opět uhájíme zlato. Ještě jsem nezažil, aby někdo dvakrát po sobě vyhrál, ale Anetě se to už podařilo. Takže doufáme, že i letos zazáří,“ věří Borek.