VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona v palírnách začala. Na řadě jsou třešně a meruňky

Šumpersko - Pěstitelé ovoce se shodují, že letošní úroda bude dobrá. Rozhodně lepší než minulý rok. Některé palírny již mají otevřeno, jiné na první zákazníky v nové sezoně ještě čekají.

16.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Karel Pech

„V těchto dnech přijímáme třešně a meruňky. Později, jak bude ovoce dozrávat, přijdou na řadu švestky, hrušky nebo jablka,“ řekl Petr Markovský, který má svou palírnu v Hraběšicích.

V palírně v Hrabové zatím žádné ovoce nezačali vykupovat. Narozdíl od jiných palíren sem mohou zákazníci přinést pouze čerstvé švestky, hrušky a jablka. Ovoce musí být čisté, zralé a nesmí být shnilé.

Bludovská palírna dává přednost ovocnému kvasu. „Děláme destiláty z dodaných kvasů z tuzemského ovoce,“ uvedla Eva Ťulpíková Köslerová z palírny v Bludově. „Záleží na lidech, co nám přivezou. Pálíme i mixy z různých druhů ovoce,“ dodala.

Proces samotného pálení trvá několik hodin, záleží na množství. „Sto litrů kvasu vypálíme za hodinu. Poté lze destilát naředit a ochutnat,“ dodala Ťulpíková.

Minimální množství kvasu, které palírny přijímají, se pohybuje od sto litrů nahoru. Záleží na velikosti kotle, který palírny mají. „Existují však i menší palírny, které mají kotel na padesát litrů,“ uvedla Eva Stloukalová z palírny v Libině.

Jeden litr čistého alkoholu vyjde zhruba na dvě stě padesát korun. Litr padesátiprocentní pálenky tak stojí zákazníka polovinu této sumy.

Do palírny je potřeba si vzít kromě kvasu i občanský průkaz. Ročně si totiž může každá domácnost pořídit maximálně třicet litrů čisté pálenky.

Kromě tradiční slivovice nebo hruškovice lze ochutnat i originálnější pálenky. „Před lety jsme dělali pálenku z borůvek,“ zavzpomínal majitel hraběšické palírny Petr Markovský, který za svou višňovici získal minulý rok ocenění TOP výrobek Olomouckého kraje.

V Libině například pálily rybízové víno. „Může se pálit i exotické ovoce, ale to by musel mít zákazník kontakt na zelináře, který by mu ovoce dodal. Zatím jsme se však s pálenkou z banánů nebo melounů nesetkali,“ řekla Eva Stloukalová z palírny v Libině, kde se destiláty vyrábějí už více než sto padesát let.

Jan Suchomel

16.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
40

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Kabelkový veletrh 2016 ve foyer Moravského divadla v Olomouci
8

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Úředníci se opět stěhují, upozorňuje radnice občany

Rozsáhlá rekonstrukce historické budovy šumperské radnice na náměstí Míru pokračuje další etapou. Úředníky některých odborů čeká další stěhování do náhradních prostor.

I další příprava s nulou, Draci nedali Třebíči ani gól

Podruhé v řadě vyšli šumperští hokejisté v přípravě střelecky naprázdno. V úterním utkání nestačili Draci na účastníka WSM ligy Horáckou Slavii Třebíč, která jim nasázela pět gólů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení