V areálu K3Sport v Koutech nad Desnou ještě neskončila letní sezona, lanovka bude turisty vozit na Medvědí horu až do konce října.

V provozu je už ale jen o víkendech. U horní nádrže přečerpávací stanice Dlouhé stráně krátce ležel sněhový poprašek.

„Ve středu tam napadlo pár centimetrů, ale od jedenácti set metrů níž už nic není a nahoře sníh také rychle taje. Byla to jen taková epizoda," řekl ředitel areálu Petr Marek.

Zaměstnanci ale již připravují sněžná děla.

„Je potřeba provést revize, seřídit stroje, už na tom pracujeme," dodal Petr Marek.

Ve středisku Kaste v Petříkově se již za několik dní chystají rozebrat bobovou dráhu, která je oblíbenou letní atrakcí.

„Dráhu uklidíme a budeme připravovat stroje na výrobu technického sněhu. Jen doufáme, že ještě pořádně zaprší. Vodu totiž bereme z potoka, a pokud jí bude málo, úředníci z životního prostředí nám odběr omezí," vysvětlil majitel areálu František Kaštyl.

Doufají v mráz a srážky

Poznamenal, že průběh nadcházející zimy si nikdo netroufá odhadnout.

„Jen doufáme, že konečně bude taková, jak má být, mrazivá a s dostatkem srážek," dodal Kaštyl.

Jak se v minulých dvou zimách ukázalo, bez sněžných děl se lyžařské areály už vůbec neobejdou.

Přírodního sněhu na horách již třetí zimu moc nepadá. Navíc je sucho, po jarním tání se hladiny toků nijak výrazně nezvedaly.

„Stanovený průtok v Desné musíme zachovat, proto také máme výškově nastavený vtokový objekt k čerpadlům, abychom to nemuseli každou chvíli hlídat," konstatoval Petr Marek.

Pouze na Ovčárně pod Pradědem, který je nejvýše položeným lyžařským areálem v republice, musejí spoléhat jen na přírodní sníh.

Středisko se totiž nachází v přírodní rezervaci a technické zasněžování v něm není povoleno vůbec. Minulá lyžařská sezona se tak rozjela až v půlce ledna.