Tehdy se ale v jámě nad obcí, odkud je spousta pásů těsnících folií rozkradených, měl promíchávat pouze kal z čistírny odpadních vod spolu s kousky dřevní hmoty.

„Jsem zásadně proti skládce. Nikdo se mě však neptá, jestli ji povolím, přitom dům mám přímo u budoucí skládky. Když teď vyjdu ven, mám okolo domu čisto, zpívají mi ptáčci. To zmizí,“ zlobí se Marcela Vávrová.

Stejný názor zastává i její sousedka Anežka Lukešová. „Skládka by nám sem přitáhla mouchy, krysy a smrad. Ani okno by se nedalo otevřít. Syn teď dům opravil a bojím se, že od těžkotonážního vozu, který to má celé udusávat, by nám popraskal,“ řekla Lukešová.

Otevření skládky ale může mít pro obec daleko dramatičtější důsledky. Písečná dostala název od písku, který je tady všudypřítomný.

Otevření skládky by mohlo mít dopad na kvalitu spodní vody

„Skládka je postavená na homoli písku s vysokou hladinou spodní vody. Jestli firma skládku otevře, bude to obrovský průšvih. Cokoli se do ní vloží, půjde do spodní vody a odtud do vesnice a do řeky Bělé. Lidé by přišli o studny,“ obává se Lukáš Konečný z Písečné. Veškeré kroky, které by zabránily otevření skládky, podniká i obec, neboť je účastníkem stavebního řízení.

„Stavební povolení je platné z roku 1992, ale na skládku kalů. Teď nám sem ale klidně mohou přivézt odpad třeba z Německa. Mám za úkol podniknout všechny kroky, abychom tomu zabránili. Vyžadovat takové podmínky, aby realizace pro firmu byla nereálná nebo ekonomicky tak zatěžující, že by se jim nevyplatila provozovat,“ prohlásil starosta Písečné Petr Slovák (nez.).

Radnici se rovněž nelíbí vystupování firmy, která se podle vedení obce chová amatérsky. „Máme pochybnosti o důvěryhodnosti firmy. Obáváme se, že chtějí zbohatnout na náš účet, skládku zavezou odpadem a zmizí,“ připojil se místostarosta obce Jan Konečný (KDU-ČSL).

Veškeré obavy jsou podle Jiřího Srbeckého z firmy ZEKO Bulovka zbytečné, i když přiznal, že do Písečné chtějí svážet i nebezpečný odpad. „Chápu ty lidi. Viděl jsem,čeho se bojí. Když fouká silný vítr, tak z nedaleké skládky k nim létá papír. Když se ale skládka správně udržuje, tak nemůže nic létat, páchnout a ani tam nebudou běhat různí živočichové,“prohlásil Srbecký.

Skládka má podle něj sloužit pro potřeby Jesenicka a nejbližší okolí. O nebezpečí pro životní prostředí podle něj nemůže být ani řeč. „Skládka má několik neprostupných vrstev. Voda, která tam je, je dešťová,“ brání se podnikatel. Připouští však obavy z petice obyvatel. „Kdyby měla právní váhu, tak bychom odepsali pětačtyřicet milionů korun,“ dodal na vysvětlenou.