„Klenby jsou čtyři sta padesát let staré, dochovaly se v dobrém stavu,“ zmínila pedagožka Jolana Maluchová.

U příležitosti významného výročí škola vydala almanach. Publikace mapuje historii jedné z nejstarších škol se zemědělským zaměřením na Moravě. Obsahuje řadu unikátních fotografií i vzpomínky bývalých pedagogů i absolventů.

„Máme tu sraz bývalé třídy a chystáme se na prohlídku. Rádi si zavzpomínáme a jsme také zvědaví, jak vypadá naše třída,“ řekla paní Jana, která na akci dorazila s celou rodinou. Součástí programu byly také tvořivé dílny pro děti i ukázky práce hasičů, řada návštěvníků si také prohlížela školní arboretum. 

I když školní oslavy byly spojení s propagací včelařství, medové produkty od místních výrobců na stáncích velmi brzy chyběly. Sklenice medu byly vyprodané už po prvních dvou hodinách. Letošní rok byl totiž kvůli nepřízni počasí pro včelaře slabý, takže kvalitní med je nyní nedostatkovým zbožím.

Historie Střední odborné školy, Šumperk, Zemědělská 3 se datuje od roku 1867, kdy byla založena jako třetí zemědělská škola v tehdejší zemi Moravsko – slezské. Budova a přilehlý selský dvůr byl škole věnoval knížecí rod Lichtensteinů.

Během let se postupně měnil a dotvářel obsah, rozsah a charakter vzdělávacích programů, které byly zaměřeny na zemědělství. V 90. letech minulého století se škola transformovala, změnila svůj původní název a skladbu studijních oborů. Nyní poskytuje střední vzdělání s maturitou ve čtyřech studijních oborech.

Ilustrační foto
Poláci lákají mladé na Jesenicku: Pojďte studovat k nám