Jesenické zastupitelstvo zažilo střídání

Jeseník – Hned dva nové zastupitele má od čtvrtku 23. června Jeseník. Střídání postihlo klub opozičních sociálních demokratů. Ředitele centra sociálních služeb Jana Rottera, který na zastupitelský mandát rezignoval z osobních a rodinných důvodů, nahradil Lubomír Věstinský, předseda místní organizace sociálních demokratů. Do zastupitelstva se vrací po dvou letech. Druhým zastupitelem, který se vzdal svého mandátu, je Zdeněk Bílek, ředitel Základní školy Fučíkova. Jeho nahradil Milan Sedlák, bývalý vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Jeseník.

Děti budou moci na koupaliště zdarma

Jeseník – Dárek ke konci školního roku připravily pro mladé lidi Technické služby Jeseník. Ve čtvrtek 30. června budou mít školáci a studenti vstup na městské koupaliště zdarma. Akce platí pro děti do 15 let a pro mladé lidi do 26 let po předložení studentského průkazu. Počasí bude pro vodomily příznivé. Teploty se budou šplhat k 26 stupňům, pršet nemá.

Rekonstruované městské koupaliště v Jeseníku zahájilo provoz 18. června. Otevřeno je denně od 9 do 19 hodin. Nejvyšší návštěvnost jeho provozovatelé zaznamenali v pátek 24. června, kdy jej navštívilo 618 lidí. Následující den jeho branami prošlo 980 lidí.

Budova soukromé Zušky bude dál sloužit vzdělávání

Jeseník – Soukromá výtvarná ZUŠ v Jeseníku končí. Budovu na Alšově ulici, kterou měla pronajatou, vrátí ke konci prázdnin městu. Objekt bude dále sloužit ke vzdělávání. Přestěhuje se sem výtvarný obor základní umělecké školy, na níž přejdou žáci soukromé zušky. Město obdrželo nabídky na odkup budovy i pronájem za jiným účelem, objekt si však chce ponechat.

Jesenický certifikát získala káva, pivo či muffiny

Jeseníky – Na Šumpersku existuje první pražírna kávy. Podnik z Petrova nad Desnou získal regionální ochrannou známku Jeseníky originální produkt. Značku nově získaly také Domácí muffiny, pivo Hasič z Bruntálu a medové kosmetické výrobky z Osoblažska. Celkově tak logo s fialovým zvonkem nese už 76 výrobků.

Rozšířila se i skladba unikátních jesenických služeb. Certifikát nově získalo rekreační středisko v Račím údolí u Javorníku, restaurace a penzion Budoveček a Centrum Slezská Harta na Bruntálsku. K originálním jesenickým zážitkům zase nově patří vlastnoruční výroba papíru ve velkolosinské papírně a zábřežský jazzový festival Jazz in Hall.

V Kraši opravují kostelík

Velká Kraš – Kostelík svatého Floriana na návsi ve Velké Kraši získal novou podobu. Obec, která je vlastníkem této památky, dokončuje druhou etapu jeho rekonstrukce. Sakrální stavba dostala novou fasádu a vnitřní sanační omítky. Již loni nechala obec opravit zvoničku, střechu sakristie, vyčistit krytinu nad lodí a zhotovit odvodnění kostela.

Do Bělé se sjeli obyvatelé stejnojmenných obcí z celé republiky

Bělá pod Pradědem – Setkání obcí pojmenovaných Bělá hostila ve dnech 9. až 11. června Bělá pod Pradědem. V rámci 4. ročníku akce Není Bělá jako Bělá do vesnice v Jeseníkách přijelo 97 obyvatel z devíti obcí. Hosté si prohlédli nově vybudovaný areál Bělá v pohybu, místní ovčín či likérku. Součástí akce byly i recesistické soutěže týmů jednotlivých vesnic.

Lidem na cestu posvítí nové lampy

Skorošice – Obyvatelé Nýznerova, místní části Skorošic na Jesenicku, budou v noci na veřejných prostranstvích lépe vidět. Obec získal od Olomouckého kraje více než dvousetitisícovou dotaci. Sloužit bude na výměnu rozvodných skříní a vybudování nové části osvětlení. V dalších letech se počítá s rekonstrukcí vedení nízkého napětí v horní části Nýznerova. Následně budou i tam instalovány moderní LED svítilny.

Obec spraví cestu k jeskyním

Písečná – Návštěvníci jeskyní Na Špičáku se k tomuto turistickému cíli dostanou pohodlněji. Obec Písečná získala od Olomouckého kraje dvě stě tisíc korun na rekonstrukci zhruba sto čtyřiceti metrů příjezdové komunikace. Celkové náklady akce jsou odhadovány na více než čtyři sta tisíc korun. Oprava se má uskutečnit ještě letos.

Branná ožije slavnostmi

Branná – Náměstí v Branné ožije v sobotu 2. července Slavnostmi minipivovaru Kolštejn. Kromě ochutnávky regionálních piv čeká na příchozí jarmark regionálních výrobků oceněných značkou Jeseníky originální produkt a Haná regionální produkt. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, jako historický kolotoč na kliku, skákací hrad nebo lukostřelba. Akce začíná ve 13 hodin.

Milovníci vojenství obsadí Králicko

Králicko – Milovníci vojenské historie zamíří v sobotu 2. a v neděli 3. července do Králík. Ve městě a okolí se bude konat mezinárodní prezentace pevnostních muzeí Fort Fest CZ 2016. Návštěvníkům se otevře řada muzejních opevnění, které připravují speciální program.

Ve tvrzích Hůrka a Bouda budou zpřístupněny speciální prohlídkové trasy, v objektu K-S 5 U potoka v Dolní Moravě veřejnost poprvé uvidí pravý panceřový zvon. Před objektem předvede dobová posádka ukázku výcviku a obsluhy zbraní. Součástí Fort Festu bude doprovodný program včetně dobové hudby, terénní jízdy těžké vojenské techniky, ukázky historických uniforem, výzbroje či výstroje.