Hlavním tématem je ale letošní sedmisté výročí narození Karla IV. Slovutný vladař sedí za prostřeným stolem, na němž vedle kroniky s dobovými obrazy leží vybrané pochoutky té doby – sušené ovoce, perníky, koláče, chléb a víno.

„Panovníkovo výročí si připomínáme dobovým stolováním, výzdobou, v níž nechybějí ani významné stavby spjaté s Karlem IV., i kostýmy, které si oblékli žáci provázející expozicemi. Inspiraci jsme hledali v dobových materiálech i podle obrazů," vysvětlila ředitelka školy Stanislava Kubíčková.

Návštěvníci mohou na výstavě také načerpat inspiraci k prostření štědrovečerní tabule. Té, kterou připravili žáci oboru kuchař-číšník, letos vévodí tradiční barvy – červená a zlatá.

Vystavené vazby, svícny či adventní věnečky si mohou zájemci přímo na místě zakoupit, stejně jako perníčky nebo vánoční cukroví.

O výtvory budoucích zahradníků a aranžérů je velký zájem. Už několik hodin po zahájení výstavy byly u mnoha výrobků cedulky Zadáno. „Chodím se každý rok, školní výstava je pokaždé překrásná. Vyhlédla jsem si vánoční svícen," řekla jedna z návštěvnic Jarmila Máchová.

Výstava se koná v dolní budově školy na náměstí 8. května. Veřejnosti si ji může prohlédnout do neděle 11. prosince vždy od 8 do 17 hodin.

V pátek 9. prosince mohou rodiče a žáci posledních ročníků základních škol návštěvu výstavy spojit se dnem otevřených dveří, na němž se dozvědí veškeré informace o učebních a studijních oborech. Mohou si projít obě školní budovy, učebny, pracoviště odborného výcviku nebo si nanečisto vyzkoušet přijímací zkoušky. Otevřeno bude od 8 do 17 hodin.