Česká Ves na Jesenicku by se mohla brzy stát vyhledávaným zimním střediskem. Vše záleží na tom, zda výstavbu sportovního areálu povolí územní plán. Otazník visí i nad tím, jaké stanovisko zaujme Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

„Zpracování první změny územního plánu bude trvat přibližně do podzimu. To je katastrofa. Já jsem vždy optimista, ale mám pocit, že tlačím vagon plný koksu sám. Nedá se to uspíšit,“ postěžoval si starosta České Vsi Jindřich Jermář. Má totiž obavy, aby průtahy neodradily investora, který chce do areálu vložit stamiliony korun.

Obec už pro zahájení stavby nového lyžařského střediska se třemi lanovkami, nejdelší bobovou dráhou v České republice a řadou aktivit pro letní sportování a relaxaci udělala maximum. Je hotové hodnocení vlivu stavby na životní prostředí, má v rukou dokument, podle kterého středisko nebude vadit jeřábkovi lesnímu.

„Vše dopadlo dobře, takže by se mohlo začít stavět. Nyní ještě čekáme na stanovisko Chranéné krajinné oblasti Jeseníky,“ uvedl si starosta.

Ochranáři se prozatím k záměru obce vyjadřovat nemohou. „Nemůžeme říci své stanovisko, dokud nebudeme mít kompletní dokumentaci s posouzením vlivu na životní prostředí,“ potvrdil šéf ochranářů Jan Halfar.

Starosta si ani nechce připustit, že by jejich záměr narazil. Slibuje si totiž od nového sportovního centra rozvoj obce i nová pracovní místa. „V areálu má být celoročně zaměstnáno čtyřicet lidí. Výrazně vzroste i zájem o ubytovací kapacity, protože chceme přitáhnout příznivce aktivního pohybu z českých i polských regionů,“ řekl Jermář.