Radní v těchto dnech schválili vítěze výběrového řízení. To muselo město kvůli administrativní chybě zopakovat, nakonec ale díky tomu ušetří.

„Během doplnění a aktualizace byly do veřejné zakázky přidány práce za půl milionu korun. Přesto je vysoutěžená cena přibližně o devět set tisíc korun nižší než ve zrušeném tendru," řekl starosta Zábřehu František John.

V opakované soutěži znovu zvítězila společnost VW Wachal z Kroměříže, která nabídla cenu jen mírně přesahující devatenáct milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Podle projektu se přitom počítalo s cenou o téměř deset milionů vyšší.

Město má peníze v rozpočtu připravené.

„Nyní běží lhůty pro odvolání a pak můžeme přistoupit k uzavření smlouvy s vítěznou firmou. Pokud by k tomu z nějakého důvodu nedošlo, přišla by na řadu druhá nejvýhodnější nabídka. Stavět se začne na podzim po skončení plavecké sezony, aby stavební práce nerušily návštěvníky bazénu," doplnil starosta John.

Venkovní bazén je zavřený už sedmým rokem a Zábřežanům chybí.

„Bylo by fajn mít zde venkovní bazén. Když si chci v létě zaplavat, musím zatím bohužel do vnitřního," řekla před časem Zábřežanka Martina Poláchová.

Část sportovní, část pro atrakce

Padesátimetrový bazén bude po rekonstrukci rozdělený na dvě části. Ve sportovní se čtyřmi dráhami si budou moci návštěvníci volně zaplavat. Druhá polovina bude patřit atrakcím. Těch zde bude hned několik. Zajímavostí bude houpací bazének. Vodní hříbek bude sloužit k masážím i dětským hrám. Zájemci se budou moci projít po hladině na speciálních plovácích, nad nimiž bude natažené lano, což vytvoří jakousi stezku odvahy.

„Největší atrakcí bude přibližně dvacet metrů dlouhá skluzavka se čtyřmi dráhami. Podobná věc není zatím nikde v okolí," doplnil Dalibor Bartoň, který má na zábřežské radnici na starosti přípravu projektů.

Zvelebí i plochu na opalovačku

Vedle rekonstrukce koupaliště se počítá také s opravou betonové plochy na opalování. Při okrajích bazénu budou umístěná masážní lůžka a lehátka. Součástí areálu bude také molo pro plavčíka, do jehož útrob dělníci skryjí technologickou část zařízení.

Plánovaná kapacita koupaliště je přibližně tisíc osob. K tomu je nutné ještě přičíst stávající dětský bazének a brouzdaliště v sousedství. „Celkem se tedy jedná přibližně o dvanáct set osob. Čísla vycházejí z hygienických předpisů, ale je jasné, že když bude horko a zájem, nenecháme lidi stát před zavřenou bránou," řekl vedoucí Plaveckého areálu Zábřeh Milan Štencl. Na atrakce se v jeden okamžik vejde přibližně 140 osob.