Podle meteorologů mohou nynější horké dny situaci ještě zhoršit. Toho se obávají hlavně rybáři. Stačí malé znečištění a při nedostatku vody v tocích půjde rybám o život. Čím vyšší jsou totiž teploty, tím horší je rozpustnost kyslíku ve vodě, a naopak roste jeho spotřeba rybami a vodními živočichy.

První případ úhynu se objevil ve středu 22. srpna v bývalé pískovně v olomoucké místní části Slavonín. Mrtvé ryby objevili kolemjdoucí. Hasiči na místě vyloučili únik jedovaté látky do vody; jde o klasický případ kyslíkového deficitu způsobeného vysokými teplotami. Rybáři tady vzápětí odlovili patnáct kilogramů uhynulých ryb.

„Situace je opravdu špatná. Hladiny zvolna klesají a někde už v podstatě ani nemají kam klesat, protože jsou koryta skoro vyschlá," řekl Ondřej Kosík z regionálního pracoviště Českého hydrometeorolo¬gického ústavu.

Na „suchu" jsou v Olomouckém kraji v těchto dnech řeky hned na osmi místech. Průtoky se pohybují od 15 do 40 procent dlouhodobého průměru pro srpen. Nejhorší situace je podle Ondřeje Kosíka na Moravské Sázavě v Lupěném.  Morava v Olomouci je na 28 procentech a v Raškově na Šumpersku na 39 procentech dlouhodobého průměru.

Krizovou situaci v Lupěném potvrdil místopředseda zábřežské organizace rybářů Jan Šmíd. „Takové sucho snad nepamatujeme. Platí to pro celou Moravskou Sázavu i pro řeku Březnou. Obáváme se škod, pokud pořádně nezaprší," řekl Jan Šmíd.

S nižší hladinou v řekách samozřejmě na mnoha místech klesá i voda ve studních a vodojemech. „Potůček, který napájí vodojem na Ramzové a teče dál do Lipové lázní, sotva stačí. V Lipové je jeho koryto už suché, od nás tam už nic nedoteče. Naštěstí je teď v létě na Ramzové méně hostů než v zimě, takže voda pořád ještě stačí. V zimě bývá situace horší," řekla starostka Ostružné Miroslava Bendeková.

Zlepšení hydrologické situace zatím není na dohled. Aktuální předpovědi vydatnější a hlavně trvalejší srážky nepředpovídají. „S ohledem na vysoké teploty bude proto situace v tocích stejná, ne-li horší," uvedl Ondřej Kosík z ČHMÚ.

Výzvu obyvatelům, aby s vodou z veřejných zdrojů šetřili, vydala už před časem například radnice v Domašově u Šternberka. Šetří se všude. „Voda ve studních rychle klesá. Kdo už je na tom špatně, využívá veřejné studny, které zatím mají kvalitní vody dostatek. Sousedé si vzájemně pomáhají. Lidé už přestali zalévat, protože voda je potřeba pro domácnosti," popisoval situaci v Bělkovicích-Lašťanech starosta David Berka.

V Oskavě bývají problémy ve výše položených osadách Bedřichov a Třemešek, které nemají vodovod. Lidé tam čerpají pitnou vodu z vlastních studní. „Zatím se držíme, ale mám obavy, že pokud do týdne pořádně nezaprší, problémy nastanou. Naposledy jsme je v osadách řešili přesně před rokem," řekl starosta Oskavy Radomil Brada.