„O této variantě se uvažuje, protože některé stromy jsou v takovém stavu, že by pod tíhou sněhu nemusely vydržet nejen větve, ale i celé kmeny. Především se jedná o úsek podél cesty od bývalé mototechny směrem k mostku. Stav dřevin monitorují Podniky města Šumperka, které by měly vytipovat ty nejvíce rizikové, " sdělil místostarosta šumperské radnice Petr Suchomel.

Že Smetanovy sady v Šumperku v následujících letech radikálně změní svou podobu, je již jisté. Radnice totiž letos nechala zpracovat  projekt na rozsáhlou rekonstrukci parku. V něm se počítá především s radikální obnovou starých dřevin. Ve hře jsou ale stále dvě varianty proměny  Smetanových sadů, rozhodnuto totiž není, co bude s hudebním altánem. Část šumperských zastupitelů je pro zachování této drobné stavby z 50. let minulého století, další se zase přiklánějí k jejímu odstranění. V tom případě by altán nahradila kašna s vodotrysky.

„O altánu se bude jednat ještě na prosincovém zasedání zastupitelstva, kde by se již mělo definitivně rozhodnout," dodal Petr Suchomel.

Ať již zastupitelé altán zachovají či nikoli, projekt každopádně počítá s tím, že většina vzrostlých stromů půjde k zemi. Smetanovy sady byly založeny v 80. letech 19. století, především tehdy vysazené lípy jsou již ve špatném stavu a nebezpečné. V parku se postupně dočkají nového povrchu také cesty, bude obnoveno veřejné osvětlení a veškerý mobiliář včetně herních prvků.  V blízkosti dětského hřiště se budou nacházet toalety včetně zdroje pitné vody.

Projekt bude rozložen do tří let, počítá se s náklady kolem 8 milionů korun.