„Střediska jsou v provozu, na svazích se technický sníh drží. Pro běžkaře jsou podmínky omezené, na hřebenech i ve vyšších partiích v okolí Ovčárny jsou kvůli větru holá místa. Dobrá je ale například trať z Petříkova směrem na Paprsek," sdělil Ladislav Bedeč z Horské služby na Ramzové.

O víkendu provozovatelé čekají velkou návštěvnost, ale vzhledem k tomu, že všechny areály jedou, lidé se obávat front nemusí.

„Sjezdovka je v dobrém stavu, i když kvůli oteplení sněhu ubylo. Smůlu mají především běžkaři, pro které máme patnáctikilometrový okruh. Upravili jsme ho ale jen jednou, sníh pak šel dolů," řekl majitel areálu v Branné Rostislav Procházka.

Červenohorské sedlo

Na víkend se připravuje také středisko na Červenohorském sedle.

„V provozu jsou všechny vleky na severních svazích. Zatím jsme s návštěvností velmi spokojeni," uvedl provozovatel skiareálu Martin Dubský. Dodal, že se lidé nemusejí obávat nedostatku míst na parkování, což minulé roky býval na sedle problém.

„Parkovací plochy jsme rozšířili a vzhledem k tomu, že zde není mnoho přírodního sněhu, místa neubírají odhrnuté hromady," řekl Martin Dubský.

Kouty

Jedno z nenavštěvova­nějších středisek v Koutech nad Desnou hlásí výborné podmínky pro sjezdové lyžování.

„Lidé nás chválí, že jsou svahy perfektně upravené, což nás těší. Jen pro běžkaře, které nahoru dopravujeme lanovkou, je to o něco horší. Sjízdný je ale okruh kolem Mravenečníku, u horní nádrže ale lidé musejí počítat s tím, že v některých úsecích musejí lyže sundat," upozornil ředitel střediska K3Sport Petr Marek.

Karlov

Na osmi kilometrech sjezdovek ve Ski aréně Karlov stále leží až šedesát centimetrů sněhu.

„Pěkné zážitky nabídne večerní lyžování na Karlovském Expressu, největším osvětleném areálu na Moravě. Novinkou pro lyžaře, kteří se chtějí naučit něčemu novému, bude současně možnost vyškolit se ve stylu Carving, FunCarving, Telemark či v základech jízdy na boulích," uvedl zástupce střediska v Karlově Karel Soukop.

Miroslav

Obleva vyřadila z provozu pouze středisko Miroslav v Lipové – lázních, kde se ještě podle počasí rozhodnou, zda na víkend vleky spustí.

Lavinový stupeň stále platí ten nejmírnější. Rizikové katastry se kromě Jeseníků nacházejí také v oblasti Králického Sněžníku. Jedná se o lokality Velký a Malý Kotel, žleby vrcholu Kamzičník, Červené hory a žleb u pramene Moravy. Všechna tato místa se nacházejí mimo turisticky značené trasy, na zákaz vstupu upozorňují tabule. 

Sněhová vrstva (v cm)

Kouty nad Desnou 50 – 90

Kopřivná 40 – 80

Karlov pod Pradědem 35 – 60

Červenohorské sedlo 20 – 70

Miroslav Lipová lázně 10 – 30

Filipovice 10 – 40

Ramzová 10 – 50

Ostružná 5 – 30

Petříkov 5 – 40

Přemyslov 30 – 60

Branná 30 – 50