Přibližně dva centimetry sněhu čekaly v pátek ráno na dělníky, kteří opravují silnici na Červenohorském sedle. Před polednem padal sníh s deštěm i v Jeseníku. Podle Horské služby Jeseníky se ale zima prozatím připomíná jen pozvolna. „Poprašek sněhu je od tisíce metrů. Kde je zpevněná plocha, tam se drží, v lese ale ne,“ řekl Ladislav Bedeč z Horské služby Jeseníky. Silničáři v pátek poprvé prověřili svou připravenost. Teploty se totiž pohybovaly kolem nuly, někde i mírně pod bodem mrazu.

„Auta jsme měli venku už od tří hodin ráno. Sypali jsme vozovky na Ramzové, na Vidlích, na Modré nad Zlatými Horami a z Rejvízu jsme se přesouvali i na Petrovy kameny,“ uvedl šéf jesenického cestmistrovství Správy silnic Olomouckého kraje Adolf Riegel. Zásah techniky byl podle něj nutností. „Ve vyšších polohách hrozilo náledí. Například na Vidlích byla břečka, která mohla zmrznout, to je otázka patnácti minut. Nemůžeme si dovolit nechat to být, aby silnice namrzly a auta nám pak zůstala stát,“ dodal Riegel.

Polovina října je pro Jeseníky obvyklým obdobím pro příchod zimy. Kdy letos dorazí skutečná zima, to si prozatím pracovníci Horské služby netroufají odhadnout. „Před dvěma lety přišel sníh až v listopadu a už jsme se jej do jara nezbavili. Loni nebyla zima prakticky vůbec. Lyžařská sezona, která lidi nejvíc zajímá, stejně začíná až kolem Vánoc,“ dodal Bedeč.