VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špalda zažívá návrat na stůl, ukázaly Bioslavnosti

Staré Město – Obří sto třicet kilogramů vážící dort dostali na sobotních Špaldových bioslavnostech od svých zaměstnanců „otcové zakladatelé" firmy PRO-BIO ve Starém Městě. Příležitostí byly dvacetiny firmy, která na odlehlém Staroměstsku dává práci osmdesáti lidem.

15.7.2012 1
SDÍLEJ:

Sedmé Bioslavnosti, které pořádá firma PRO-BIO ve Staré Městě, dostaly letos přídomek ŠpaldovéFoto: DENÍK/Rybičková Stanislava

„Dvacet let s Vámi," zněl nápis na dortu, který zabral dva stoly. Majitelé firmy Martin Hutař a Karel Matěj ho také po přípitku se zaměstnanci hned rozkrájeli a vzhledem k rozměrům marcipánového kolosu podělili velkou část návštěvníků slavností. Jejich branou prošlo kolem dvou tisíc lidí a celý den je zdravila dvojice královny Hrašinky spolu se Špaldíkem s obilnou čepicí na hlavě

Večer si návštěvníci poslechli řádku kapel včetně legendárních Plastic People Of The Universe, přes den nakupovali biopotraviny a pochutnávali si na dobrotách z nich. Největší fronta stála u palačinek z pohankové mouky, které mají úspěch na všech jarmarcích a trzích, kam s nimi PRO-BIO přijede. Na odbyt šlo také špaldové rizoto, pikantní biotopinka, koláč se špadou či biohovězí steak nebo guláš ozdobený špaldovým celozrnným knedlíkem.

Špalda zkrátka sedmým slavnostem vládla, ostatně je tato polozapomenutá prastará předchůdkyně pšenice symbolem ekologického zemědělství a hlavní plodinou, kterou PRO-BIO zpracovává ve svém mlýně. Hold jí zakladatelé firmy vzdali v sobotu také odhalením informační tabule vedle pole, kde ji v roce 1991 poprvé zaseli. „Osivo nebylo v republice k dostání, a tak jsem ho dva pytle propašoval z Rakouska. Hned první sklizeň byla impozantní, hektar pole dal tři a půl tuny zrna," zavzpomínal Martin Hutař.

Z pole je dnes pastvina. Cedule stojí malý kousek nad městem, stačí u křížku odbočit ze silnice vedoucí směrem na Brannou. Dozvíte se z ní mimo jiné, že špalda spolu s pohankou a lnem se v tomto podhorském kraji hojně pěstovala v 18. a 19. století. A ve středověku měli lidé pohanku na stole pětkrát týdne. PRO-BIO se snaží špaldu s pohankou znovu prosadit i pomocí polotovarů a vydáváním receptářů. Ten nejnovější zaměřený na špaldové a pohankové mouky, by se měl v prodejnách zdravé výživy objevit během krátké doby.

„Známí sem jezdí už léta, loni mě vzali s sebou a byla jsem nadšená. V závěru jsem vlekla velkou tašku biopotravin, letos to bude podobné. Překvapuje mě, kolik je tu lidí. Zájem o zdravou výživu nejspíš roste," řekla jedna z návštěvnic Věra Schwabová ze Zábřehu.

Recept na špaldové zeleninové rizoto

Na olivovém oleji opražíte slunečnicová semínka, přidáte různě barevnou zeleninu nakrájenou na delší proužky, pak doměkka uvařenou špaldu, přisypete koření kari, tandoori, tymián a peruánský pepř, promícháte, osolíte, podlijete rajčatovou šťávou nebo sterilovanými rajčaty, přidáte trochu vody a na závěr pepř a sezamová semínka. Dílo korunujete na talíři kopečkem kysané smetany.

Autor: Stanislava Rybičková

15.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vizualizace tunelu pod červenohorským sedlem z roku 1999
2 6

Tunelem pod Sedlem měly už deset let jezdit auta. Zbyl z něj pouhý sen

Ilustrační foto

Kulturní přehled ze Šumperska a Jesenicka - 34. týden

Debakl. Šumperk dostal sedmičku na hřišti favorita

Zápas, na který budou chtít fotbalisté Šumperka hodně rychle zapomenout odehráli v neděli odpoledne v Polné. Soupeř jim nasázel sedm branek a domácí Daniel Kavka se blýskl hattrickem.

Šumperské ulice roztančil folklor, z Alžíru, Francie i Číny

Umění z Číny, exotika z Alžíru, hudba z Turecka, tanec na chůdách z Francie, nabité hlediště a stovky lidí v ulicích. Takový byl víkend v Šumperku. Do města zavítal již po sedmadvacáté Mezinárodní folklorní festival.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Sulko začalo proti Přerovu parádně, potom se bálo o výsledek

Dvě červené karty a těsnou výhru fotbalistů Sulka nabídlo nedělní klání mezi Zábřehem a Přerovem. Domácí se sice v závěru strachovali o výsledek, ale nakonec první výhru v sezóně uhájili. Viktorie je naopak i po třetím kole bez bodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení