Vedení města došlo k závěru, že rozhodnutí musí přijmout až nové zastupitelstvo vzešlé z podzimních komunálních voleb. Do té doby chce zjistit všechny potřebné informace a podklady a vypracovat variantní studii proveditelnosti. Tu zaplatí město.

Do té doby nebude ani referendum, které má o tom, zda spalovna ve městě vyroste, nebo ne, rozhodnout.

Neuskuteční se ani původně plánovaná cesta vylosovaných zájemců z řad veřejnosti do Japonska. Tamní firma JFE Engineerenig je majitelem patentu na jednu z nejmodernějších technologií. Investorská firma nabídla městu, že seznámí vybrané zájemce z řad vedení radnice, zastupitelů i řadových občanů s touto technologií přímo v zemi vycházejícího slunce.

Podle vedení města je důvodem odložení zásadního rozhodnutí fakt, že téma zařízení na ekologické využití odpadu, jak se spalovna správně nazývá, se stalo nástrojem politického boje mezi jednotlivými stranami v zastupitelstvu.

Rada města zastává názor, že k projektu je třeba se vrátit a rozhodnout o něm až po komunálních volbách. „Předvolební období tuto perspektivní myšlenku zásadně ohrožuje neprofesionálním stylem diskuse s motivem založit na tomto tématu předvolební boj bez ohledu na to, zda to městu prospěje, nebo ublíží," řekla starostka Mohelnice Jana Zwyrtek Hamplová.

Opoziční zastupitelé v minulých měsících kritizovali podle nich jednostranné kroky vedení města. Zejména se mělo jednat o uveřejňování výhod, které má spalovna městu přinést, i výši základního jmění investora.

Spalovnu za několik miliard chce vybudovat společnost TCN nová energie z Poděbrad, jež má kapitál jen dvě stě tisíc korun. Provozovatelem by ovšem byla zřejmě některá z velkých energetických společností.

Kritikům vadí také průzkum veřejného mínění, jež vedení radnice zadalo. „Ten byl podle našeho názoru manipulativní, protože zatajoval skutečnost, že takzvaná malá regionální spalovna má mít kapacitu sto tisíc tun ročně, což je vlastně spalovna pro celý Olomoucký kraj," sdělil bývalý starosta města, dnes opoziční zastupitel Antonín Navrátil.

Vadí mu také to, že stále není jasné, zda konečné slovo budou mít občané v referendu. „Podle mého názoru by mělo být. Občanům jsme to slíbil už v roce 2012. Mám obavu, že starostka bude chtít spalovnu prosadit přímo v zastupitelstvu v novém volebním období," kritizuje postoj vedení města Antonín Navrátil.

Podle starostky města by ale mohla Mohelnice ztratit důvěru majitelů technologií i investora. „Nepřátelský styl diskuse je může odradit od jakékoliv komunikace. A bez komunikace o možnostech není rozvoj, ale stagnace," míní Jana Zwyrtek Hamplová.

Přestože investor zopakoval svou nabídku na cestu vybraných zástupců z řad vedení města, zastupitelů i veřejnosti do Japonska, radní ji s konečnou platností odmítli.

„Marně jsme opakovali, že jsme nikomu nedali žádné závazné přísliby. To bychom si vůbec nemohli dovolit. Vůbec ale nechápu, proč nevyužít takové nabídky, když ji investor dal. Mohelničtí se mohli dostat tam, kam by se jim to jinak nepodařilo," sdělila starostka města.

Opozice říká, že jen připomínkovala věci, které předkládalo vedení města bez konzultace se zastupiteli. „Po vlně oprávněné kritiky přestala starostka poskytovat informace o spalovně úplně, ačkoliv to občanům veřejně slíbila. Zřejmě podle vzoru kdo má informace, moc se ptá, kdo je nemá, ptát se nemá na co," říká Antonín Navrátil.

Spalovna v Mohelnici má patřit k nejmodernějším zařízením tohoto typu v Evropě. Podobné stojí zatím jen v Římě. Její roční kapacita má být maximálně sto tisíc tun. Podle zastánců projektu by zařízení městu přineslo mnoho výhod, počínaje levnějším teplem až po celoroční provoz venkovního bazénu.

tabulka.