Po rozhodnutí kraje, který se zavázal formou daru platit za pacienty regulační poplatky ve svých zařízeních, požaduje Kocián od krajských zastupitelů za ČSSD vyplnění jejich volebních slibů. Od lidí hodlá vybírat veškeré účtenky za zdravotní péči, které bude kraji posílat k proplacení.

„Jako starosta jsem složil slib, že se budu starat o blaho spoluobčanů. Proto všechny vyzvu, aby veškeré účtenky za návštěvy u lékaře, v nemocnici a v lékárnách přinesli na úřad. Udělám si kopie, které budu adresovat hejtmanovi. Ať je proplatí kraj nebo ČSSD,“ prohlásil starosta Miroslav Kocián.

Rozhodnutí krajského zastupitelstva, které zvýhodnilo jen zdravotnická zařízení zřizovaná krajem, jej dopálilo. Jesenicku totiž není jediné zařízení, které by kraj podporoval.

„Je to pohrdání zbytkem kraje. Lidé z Jesenicka mají k nejbližšímu krajskému zařízení sto kilometrů, z Bílé Vody sto padesát. Lidé tuto cestu vážit nebudou, zaplatit třicet korun je levnější,“ zdůvodnil své rozhodnutí starosta.

S kritikou na kraj nešetří. „Všichni, kteří v krajských volbách dali hlas ČSSD, byli krutě mystifikováni. ČSSD slibovalo, že zruší poplatky a po ohlasu, který vyvolalo, najednou dodalo, že jen v krajských zařízeních. Bylo to jen populistické heslo. Jestli tohle je projev sociální demokracie, tak je to k pláči. Ukazuje se, že pro ČSSD sliby nic neznamenají,“ dodal Kocián.

Podle něj by se měli proti tomuto kroku ozvat hlavně lékaři, kteří pracují v blízkosti krajem podporovaných zařízení.

Nápad starosty se mezi lidmi v obci setkal s příznivým ohlasem.

„Od radnice je to pěkné gesto. Bylo by krásné, kdyby nám poplatky někdo proplácel,“ řekla Jana Tesařová. Naopak Zbigniew Romankiewicz v případě, že se obci podaří s požadavkem na kraji uspět, možnosti nevyužije. „Jsem pro placení. Budu platit rád, nechci úlevy. Třicet korun mě nezabije,“ řekl Romankiewicz.

Rebelie bílovodského starosty zřejmě na kraji nenajde potřebnou odezvu. „Na tohle nemám odpověď. Starosta sice může ledacos, ale rozhodnutí rady a zastupitelstva kraje je jasné. Pakliže se starosta spontánně rozhodne pro akci, je to projev jeho vůle nebo populismu,“ odsoudil Kociánovu snahu k zániku náměstek hejtmana pro zdravotnictví Michael Fischer.

Zdůraznil, že snahou ČSSD je zrušení poplatku jako celku, ale když se to nezdařilo v celé zemi, učinili tak alespoň v zařízeních, která podléhají správě kraje.