Altán ve Smetanových sadech byl jedním z ožehavých bodů programu šumperského zastupitelstva ve čtvrtek 18. června. Volení zástupci totiž vybírali ze dvou návrhů. Jeden zpracoval šumperský architekt Jiří Valert, ten už zastupitelé ostatně schválili minulý rok. Jenže nedávno druhou možnost předložil Martin König, který je autorem současné podoby parku. Ten navrhl dřevostavbu v podobě sedacího mola na betonovém soklu. Do hry se ale také znovu vrátila varianta, že by současný altán na místě po opravě zůstal. Městský parlament většinou hlasů nakonec rozhodl, že se bourat bude a postaví se mušle Jiřího Valerta.

„O altánu se dohadujeme již tři roky, vzniklo dokonce občanské sdružení, které proti bourání nasbíralo dvanáct set podpisů. Předkládali jsme i rozpočty na opravu, byly by minimální," konstatovala zastupitelka Alena Hlavešová (KSČM), která je odpůrkyní bourání.

Také další zastupitelé napříč politickým spektrem poukázali na to, že stavba nového pavilonu je příliš nákladná. Stát bude totiž kolem dvou milionů korun, v této částce je zahrnuta demolice současného objektu.

„Není to smysluplně vynaložená investice," konstatovala zastupitelka Zdeňka Dvořáková Kocourková. (PRO-REGION).

Obnova parku by měla pokračovat na podzim letošního roku, kácet se bude alej podél potoka. Staré dřeviny nahradí nová výsadba. Demolice hudebního pavilonu a stavba nového bude patrně na programu příští rok.

Revitalizace Smetanových sadů začala v roce 2012, kromě výsadby nové zeleně se podařilo vybudovat nové cesty i opravit staré, obměnil se také mobiliář a nově má veřejnost k dispozici toaletu. Sporným bodem se ovšem stal zmíněný hudební pavilon, o jehož podobě zastupitelé vedli ostré diskuze téměř na každé schůzi.

Smetanovy sady, kdysi zvané Panská zahrada, byly založeny v 80. letech 19. století. Hudební altán byl postaven po 2. světové válce. Poslední větší úpravy před současnou revitalizací se v parku prováděly v roce 1979.