V listopadu by totiž měla stavební firma dokončit průtah mezi supermarketem Billa na ulici Kosmonautů a Havlíčkovou ulicí. Alespoň částečně se tak uleví dopravní tepně, která vede náměstím Osvobození a Žižkovou ulicí.

„V centru města je spousta přechodů, skoro na každém musím zastavovat. No a křižovatka u staré pošty, to je něco strašného. Ve špičce je tam spousta aut a ještě se do cesty pletou chodci a cyklisté," popsala současný stav Nováková.

Na trase budoucího průtahu se stavební stroje objevily v půli července. „V současnosti se dokončuje demolice budov a probíhá vyčistění staveniště," řekl vedoucí odboru rozvoje a územního plánování Městského úřadu Zábřeh Václav Doležal.

Na sto šedesát metrů dlouho spojnici čekají lidé v Zábřehu řadu let. Přípravy stavby začaly v roce 2004. Dlouho trvalo, než město složitým vyjednáváním získalo pozemky pod budoucí komunikací. Z náměstí Osvobození, kudy denně projede okolo deseti tisíc aut, by jich nový průtah mohl odvést zhruba pětinu.

Zakázku na stavbu komunikace získala bruntálská firma Kareta. Díky výběrovému řízení se cenu z původně předpokládaných šestnácti milionů korun podařilo srazit na necelých deset. Město se ucházelo o finanční příspěvek u Olomouckého kraje, se žádostí ale neuspělo.