Jubilantka se stále těší dobrému zdraví, jen trochu nedoslýchá.

„Do šestaosmdesáti let jezdila maminka na kole. Jediný zdravotní problém, který v posledních letech měla, byl zlomený krček, ale i z toho se rychle dostala. Do týdne byla z nemocnice doma," říká syn František.

Františce Krejčové stále dobře slouží i paměť.

„Doma nás bylo šest sourozenců – čtyři holky a dva kluci. Od šestnácti let jsem šla do služby. Dělala jsem pokojskou u rodiny Plháků, kteří měli na Háji vilu, mlýn, pilu a elektrárnu. Pracovala jsem tam dva roky. Paní Ellen si často zvala návštěvy, ráda se bavila. Každou sobotu pak vyráželi autem do Olomouce za kulturou," zavzpomínala na mládí.

Koníčkem Ellen Plhákové také bývaly kaktusy, které ve vile pěstovala.

„Jednou jsem je paní pořádně zalila, chtěla jsem, aby pěkně rostly. To byl poprask," směje se Františka Krejčová ještě dnes při vzpomínce na službu ve vile Háj.

Do Třeštiny se přivdala v roce 1947. Její manžel ale zemřel v pouhých třiapadesáti letech v roce 1966. Už půl století je tak Františka Krejčová vdovou.

Jako vzpomínku uchovává svatební fotografii, kterou jí rodina nechala zvětšit a spolu s dalšími snímky z mládí je rozvěsila na posezení na zahradě, kde jubilantka přijímala gratulanty.

Většinu jejího života naplňovala práce v zemědělství. Nejprve s manželem soukromě hospodařili, pak pracovala až do důchodu v zemědělském družstvu.

K významnému jubileu přišli oslavenkyni popřát její tři děti, sedm vnoučat i osm pravnoučat. ¨

Nechyběli ani zástupci obce a České správy sociálního zabezpečení. Ti oslavenkyni přinesli dobrou zprávu – výměr na zvýšení důchodu o dva tisíce korun, které lidem starším sta let náleží.

Františce Krejčové zároveň patří jedno prvenství. Podle dostupných údajů je první občankou Třeštiny, která se dožila takto požehnaného věku.

„Pátrali jsme v obecních kronikách, ale nikoho jiného, kdo by se dožil sta let, jsme v nich nenašli. Paní Františka je tak minimálně od konce devatenáctého století první občankou Třeštiny, které se to podařilo," řekl starosta Třeštiny František Laštůvka.