Vyrábějí zde velikonoční paškály – svíce, které se zapalují při bohoslužbách v kostelech. Letos jich nazdobí kolem sedmi stovek. Hořet budou ve svatostáncích v celé naší republice, ale také na Slovensku, v Rakousku nebo v Londýně.

Velikonoční svíce podle křesťanské nauky symbolizují vzkříšeného Krista, jehož světlo rozráží temnoty smrti. Každý paškál zdobí kříž, letopočet a řecká písmena alfa a omega. Ta představují začátek a konec. Číslice letopočtu jsou symbolem toho, že Kristus vládne dějinám. Do kříže na svíci se vkládá pět kadidlových zrn, jež znamenají pět ran Kristových na kříži.

Další ozdoby si už volí jednotlivé farnosti. Vybírat mohou z katalogu.

„Hodně se přidává beránek, dále třeba holubice, která představuje Ducha svatého, ozdobné lístky nebo víno, jež se pne kolem kříže," popisuje některé z motivů Alena Vitásková, která paškály zdobí už patnáct let.

Vstal som z mŕtvych

Pracovnice chráněné dílny, která spadá pod zábřežskou Charitu, jsou ale schopné vyhovět i individuálnímu přání farností.

„Letos například skupina duchovních ze Slovenska chtěla na kříž mozaikovou ozdobu. Skládá se z malých různobarevných kousků, z nichž se postupně dává dohromady mozaika. Doplňovat ho bude nápis Vstal som z mŕtvych," přiblížila jeden z unikátních kousků Alena Vitásková.

Každý jednotlivý dílek zdejší pracovnice nejprve pomocí šablony vyřežou z různobarevných plátů ze včelího vosku. Pak je postupně jako puzzle skládají na svíci. Připevňují je pouze teplem své dlaně.

„Pokud někdo přijde s vlastní představou ozdob na paškálu, tak si to nejprve nakreslíme a navrhneme. Pak musíme připravit šablonky, podle nichž ozdoby vyřežeme. Důležité je mít výtvarný cit, jenom praxe nestačí," vysvětlila Alena Vitásková.

Největší dají pěkně zabrat

Z Palonína putují do kostelů paškály různých velikostí. Ty nejmenší měří půl metru a váží asi jeden a půl kilogramu. Největší svíce jsou vysoké metr dvacet a výtvarnicím dají při zdobení zabrat. Váží totiž osm kilogramů. Náročná je zejména manipulace, aby se jednotlivé ornamenty nepoškodily.

Paškály se zapalují při velikonoční vigilii a hoří během všech bohoslužeb v době největších křesťanských svátků. Umístěny jsou v blízkosti oltáře a zapalují se také při slavení dalších svátostí, jako jsou křty, svatby, biřmování či pohřby.

Ani po Velikonocích si ale pracovnice chráněné dílny v Paloníně od paškálů neoddychnou. V dubnu je čeká ještě zdobení opravdového obra – paškálu pro Armádu České republiky. Tato svíce je velká jako dospělý člověk, v průměru má čtrnáct centimetrů a váží čtvrt metráku. Na začátku května se pak svíce vydá s vojáky na pouť do francouzských Lurd.