„Pro nás je to symbolické zahájení turistické sezony, její letní části. Je to taková společná komunitní akce místních poskytovatelů služeb a ubytování, která se koná tradičně v tomhle termínu, tedy koncem května. Je to doba, kdy je už po sněhu a objevuje se jaro," říká Stanislav Turek, předseda pořádajícího Spolku pro Rejvíz.

Foto poničené cesty na Červenohorské sedlo
Kamion poničil čerstvý asfalt na Sedle a kropil okolí naftou. Škoda 6 milionů

Císařská garda

Akce na farmě startuje v sobotu v 11 hodin a nabídne program pro děti i dospělé. K vidění tam bude historická skupina, kejklíři, i historický kolotoč, také živá hudba a nebude chybět jarmark nebo prohlídka samotné ekofarmy.

„Hlavní část ale vypukne ve 12.30 průvodem obcí od penzionu Rejvíz. Účastníci prochází Rejvízem s císařskou gardou a pastýřem Gillem. Je to taková komentovaná procházka. Průvod míří na opačný konec Rejvízu k mechovému jezírku, kde se mezi 13.30 až 14. hodinou uskuteční vlastní odemknutí," pokračuje Stanislav Turek.

Prozradil také, že pastýř Gill je rejvízskou symbolickou postavou.

„Je to patron a lesní strážce, který provádí symbolické odemknutí mechového jezírka a sezonu zahajuje," vysvětluje předseda spolku. „Kromě toho jarmark nabízí sortiment slušných výrobků, řemesel a potravin," doplňuje.

Recesistická akce - Splutí Desné
Splutí Desné: sudkovští hasiči zvou odvážné posádky plavidel

K Malému jezírku je zákaz vstupu

Akce má stejný název jako místní přírodní rezervace.

Velké mechové jezírko je přístupné veřejnosti, vede k němu i naučný chodník.

Malé mechové jezírko je ale přísně chráněné a návštěvníci tam mají zákaz vstupu.

„Na naší akci neotevíráme jezírko v lese, ale máme vždy udělané malinké mechové, které se symbolicky otevře na louce," doplňuje organizátor akce.

Na Priessnitzově ulici se musejí vyhýbat auta a cyklisté, často vznikají nebezpečné situace.
Vytoužený chodník do lázní bude. Ale nejdřív příští rok, stát bude miliony

Rašeliniště pozoruhodné samo o sobě

Na Rejvíz se chystají milovníci přírody z celého Olomouckého kraje.

„Určitě pojedeme. Jde o unikátní oblast, kterou navštěvujeme několikrát ročně. A navíc má být krásné počasí," svěřila se Monika Pospíšilová.

„Rašeliniště je samo o sobě pozoruhodné. Snad netrpí suchem a vydrží i pro příští generace. Jinak nevím, kde bych vnoučatům ukázala masožravou rosnatku," usmála se ještě Olomoučanka.

Tradiční akce startuje od 11 hodin a potrvá do večera, vstupné se neplatí.