Ta nyní seniory stejně jako školáky vyjde na sto patnáct korun. Ještě v únoru budou o tomto záměru hlasovat zastupitelé.

„Bude to fungovat tak, že senioři na radnici předloží zakoupenou jízdenku a průkazku integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, na formulář vyplní číslo účtu. Na základě těchto dokladů jim pak částka bude zaslána na účet, pokud někdo bankovní konto nemá, peníze obdrží v pokladně městské úřadovny," vysvětlil tajemník šumperské radnice Petr Holub.

Průkazy integrovaného dopravního systému se vydávají na počkání v informační kanceláři na autobusovém nádraží v Šumperku. Žadatel musí dopravci předložit doklad totožnosti, potvrzení o pobírání starobního důchodu a také průkazovou fotografii.

Samotná jízdenka, která platí pro libovolný počet jízd po celý měsíc, se prodává přímo v autobusu. Platí pro všechny spoje městské a příměstské dopravy na území města v takzvané zóně 1.

„Město bude proplácet pouze měsíční jízdenky, nelze hradit týdenní nebo dokonce jednotlivé jízdy. To bylo administrativně neúnosné," dodal Petr Holub.

Náklady? Asi 180 tisíc za rok

Pořízení měsíční jízdenky se tak bude vyplácet i lidem, kteří městkou hromadnou dopravu používají jen občas.

Na kolik peněz dotování dopravy seniorům radnici přijde, ukáže až čas. Hrubé odhady počítají přibližně se sto osmdesáti tisíci korun ročně.

V Šumperku společnost Arriva Morava provozuje pět autobusových linek městské hromadné dopravy. Lidé ale využívají také příměstské autobusy, které do Šumperka jezdí z okolních obcí.

Již od loňska roku dopravce poskytuje důchodcům výrazné slevy, takže za měsíční jízdné platí sto patnáct korun, zatímco plná cena je dvojnásobná.

Pokud starší lidé využívají městskou dopravu příležitostně a průkazku nemají, za jednorázovou jízdu platí jako všichni ostatní devět korun.