Kromě dokončení centra ekologické výchovy Švagrov, které se otevře příští rok na jaře, stavební práce začnou také v mateřské škole v Prievidzské ulici.

„Máme přislíbenou dotaci ve výši 4,3 milionu korun od Státního fondu životního prostředí, ale celkové náklady budou mnohem vyšší. Dotace částečně pokrývá pouze zateplení a výměnu oken, ale u budovy je také třeba vyměnit střechu a rozvody elektroinstalace," vysvětlil místostarosta Šumperka Petr Suchomel. Celkové náklady jsou předběžně odhadovány na 15 milionů korun, ale soutěž na zhotovitele cenu patrně sníží.

Další mateřskou školou, kterou čeká stavební přeměna je také objekt v Nerudově ulici, radnice k budově chce přistavět další prostory. „Ve školce potřebujeme navýšit kapacitu o pětadvacet míst," upřesnil místostarosta Petr Suchomel.

Významnou akcí zařazenou do rozpočtu na rok 2013 je rekonstrukce sídla obecně prospěšné společnosti Pontis, která sídlí v jedné z budov v ulici Generála Svobody. Kromě nutných oprav se počítá také s rozšířením kapacity, přibude totiž denní stacionář pro seniory.

Z dalších plánovaných investic se bude také jednat o dvě cyklostezky a to do Dolních Studének a Bludova. Radovat se mohou i obyvatelé Finské ulice, kde se začne stavět dvoupatrové parkoviště. Vyroste v proluce mezi kotelnou a zdravotním střediskem. „Počítáme, že příští rok by se mohlo dokončit alespoň první podlaží," dodal Suchomel.

Spíše při zemi se s plánovanými investicemi drží v Jeseníku. Výhled v chystaném rozpočtu na příští rok totiž není příliš optimistický.

„První rok bude platit nové rozpočtové určení daní, které by nám mělo přinést zlepšení příjmové stránky rozpočtu. Proti tomu však jdou některá další opatření, která tento efekt umazávají. V investičních akcích jsou zařazeny jen ty, které se skutečně budou dělat a ke kterým se vztahuje už schválená dotace," řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas.

V příštím roce město dokončí výstavbu nové třídírny surovin za 24 milionů korun. Pustí se také do zateplení budovy Základní umělecké školy na ulici Otakara Březiny a mateřské školy na ulici Křížkovského.

Zahradnická firma bude také pokračovat ve velké obnově zeleně v šesti lokalitách ve městě. Stavební společnost se zahájí budování zbývající části cyklostezky, která protne celý Jeseník.

Poslední etapa propojí dvě dosud vybudované části trasy. Začínat bude u zóny Za Podjezdem. Povede kolem střední školy stavební a strojní, podél Staříče a fotbalového hřiště. Na Lipovské ulici překoná stezka řeku po nové lávce.

Pokračovat bude i příprava stavby aquaparku za více než dvě stě milionů korun.

V zásobě má Jeseník dvě významné investice: rekonstrukci Katovny, na kterou žádá peníze z Evropských fondů, a vybudování domova pro seniory. Na něj již má přislíbenou zhruba šedesátimilionovou dotaci.

Otázkou ovšem je, zda město stihne domov postavit. Práce musí skončit nejpozději v červnu 2015. „Když si vezmeme, že dnes teprve soutěžíme projektanta a začne se projektovat, časový úsek je velmi krátký," řekl Halas.

Přehled investic v roce 2013

Šumperk

Zateplení MŠ Prievidská.
Rekonstrukce Pontisu.
Cyklostezska Dolní Studénky.
Parkoviště Finská.

Jeseník

Aquapark.
Stavba třídírny surovin.
Zateplení ZUŠ Březinova a MŠ Krížkovského.
Cyklostezka – poslední etapa.
Regenerace zeleně.