Letos bude pokračovat regenerace panelového sídliště Prievidzská, na kterou radnice čerpá peníze ze státního rozpočtu.

„Obnova sídliště Prievidzská je rozložena do osmi etap. Letos se uskuteční třetí, která představuje dvanáct milionů korun,“ řekl místostarosta Šumperka Petr Suchomel (KDU–ČSL). Finanční náročnost je obdobná u všech etap.

Šumperk má asi deset větších sídlišť, které radnice v příštích letech chce začít opravovat s přispěním evropských peněz.

Podle Suchomela by dotace z fondů Evropské unie na zateplení domů, rozšíření parkovišť i obnovu zeleně a chodníků mohla uhradit až devadesát procent nákladů. Které sídliště ale přijde první na řadu, není jisté.

„Odhaduji, že dotaci máme šanci získat v roce 2009. Nejdříve ale musíme vytipovat sídliště, pro které bude použita, a zpracovat dokumentaci. Která lokalita to bude, nechci spekulovat,“ dodal Suchomel.

Evropská unie chce poskytnout na opravu českých sídlišť v příštích pěti letech téměř pět miliard korun.

„Jedná se o objem zhruba 750 milionů korun ročně,“ upřesnila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Víšková. Peníze ze strukturálních fondů EU lze použít nejen na opravy domů, ale i na úpravy sídlištního prostoru, budování či modernizaci rekreačních ploch i zlepšení infrastruktury. Podle Suchomela je vzhledem k celkovému objemu prostředků velmi pravděpodobné, že Šumperk na dotaci dosáhne.

Do šumperských sídlišť radnice plánuje ještě letos investovat také z vlastního rozpočtu. Snaží se totiž vyřešit neúnosnou situaci s nedostatkem parkovacích míst.

„Jedná se o ulici Jugoslávskou a Fibichovu, kde zvětšení parkovací plochy bude město hradit ze svého rozpočtu. Projekt se připravuje také pro ulici Finskou a prostor u šumperské nemocnice,“ dodal Suchomel.

Na problémy s parkováním v těchto lokalitách motoristé poukazují již několik let.

„Večer je tady již zcela plno a automobil musím nechávat poměrně daleko, a to ještě na místě, kde na něj není moc vidět. Divím se, že jsem ještě nenašel vůz vykradený,“ postěžoval si Milan Voráček, který má pronajatý byt na sídlišti v Jugoslávské u­lici.