„Pěší zóna bude pro cyklisty bezpečnější. V jednosměrné ulici je daleko větší riziko střetu s autem. Na pěší zóně naopak hrozí srážka s chodcem, ale u těchto nehod je menší pravděpodobnost závažného zranění než při kolizi s vozem. Již v minulosti s návrhy pro vpuštění cyklistů do centra města přišli někteří zastupitelé, tentokrát přišel podnět od odboru dopravy," sdělil tajemník šumperské radnice Petr Holub.

V současné doby cyklisté mohou pěší zónou projíždět od šesté hodiny večer do šesti ráno. „Neposlušným kolařům, kteří z bicyklu nesesednou, hrozí pokuta. „Těchto přestupků naštěstí mnoho neřešíme. Uložit lze až dvoutisícovou pokutu, ale většinu prohřešků řešíme domluvou, většinou se jedná spíše o mladší cyklisty," uvedl ředitel šumperské městské policie Zdeněk Dočekal. Dodal, že pokud by cyklisté mohli jezdit po pěší zóně bez omezení, rizikový úsek je především od pošty směrem k bývalému kinu Svět. „Ulice vede z kopce, což by možná svádělo k rychlé jízdě. To by mohlo být vzhledem k frekvenci chodců nebezpečné," míní Zdeněk Dočekal.

Není ale vyloučeno, že se do hry dostane právě varianta, která počítá s pohybem cyklistů právě ve zmíněném úseku. Samotná Hlavní třída od obchodního domu po Točák je totiž prakticky zatarasená předzahrádkami restaurací a v zúžených průchodech se v době špičky sotva vyhýbají chodci. „Kdyby se tu ještě motala kola, to si neumím představit. Pěší zóna není zase tak velká, pěšky jí lze přejít za pár minut. Cyklisty bych do ní přes den rozhodně nepouštěla, to by bylo o strach," řekla důchodkyně Eva Moťková, která poblíž centra bydlí.

Konečné slovo budou mít zastupitelé, na program jejich jednání se tento bod dostane patrně ještě na podzim. Není vyloučeno, že padne návrh, aby cyklisté byli na pěší zónu vpuštěni zkušebně na podzim, kdy předzahrádky od restaurací zmizí.