„Město Šumperk má dobře našlápnuto, naši prioritou bude nadále udržení zdravých financí a plnění strategického plánu rozvoje města," uvedl po svém zvolení Zdeněk Brož. Jako priority pro následující období označil dokončení připravovaných projektů, jako je například přestavba Masarykovy školy na okresní knihovnu nebo rekonstrukce krytého plaveckého bazénu.

Rozdělení placených funkcí ve vedení města i míst v radě je výsledek koaličních jednání, která trvala dva týdny. K nezávislé volbě Zdeňka Brože, která získala podporu ODS, lidovců, TOP 09 i kandidátky za stranu zdravého rozumu se po váhání nakonec přidali sociální demokraté. Nakonec všichni dohromady získali těsnou nadpoloviční většinu.

Na ustavujícím zasedání se ukázalo, že nová uskupení ANO a PRO – REGION budou aktivní opozicí. To ostatně zvolení kandidáti, kteří jsou v komunální politice nováčky, s předstihem avizovali. Na posty místostarostů i do rady navrhovali při volbě své favority, jednoznačně ale zvítězili ti, kteří vzešli z koaliční dohody.

„Mám rád kompromisy, proto bude dobré opozici vtáhnout do aktivního řešení problémů města." konstatoval místostarosta Jan Přichystal.

Zastupitelé volili i předsedy kontrolního a finančního výboru. Oběma orgánům budou předsedat komunisté František Merta a Pavel Horák.

Komunální volby v Šumperku vyhrálo uskupení kolem Zdeňka Brože Nezávislá volba, která dostala 17,95 procenta hlasů voličů a pět mandátů. Druhá skončila ČSSD s 15,62 procenta a rovněž pěti mandáty. Kandidáti hnutí ANO získali 14,10 procenta hlasů a v zastupitelstvu obsadí čtyři křesla. Komunisté mají čtyři mandáty, zástupci KDU-ČSL a nezávislých tři mandáty. Po dvou křeslech obsadí ODS a Sdružení PRO-REGION a Piráti a jeden mandát získala TOP 09 a zástupce Strany zdravého rozumu. K volbám přišlo 29,91 procenta voličů.