Kandidáti ze Šumperska a Jesenicka doplatili na nízké pozice na hlasovacích listinách i malý počet preferenčních hlasů. Velká většina voličů kandidáty ze svého regionu kroužky nepodpořila.

Ukázalo se to na příkladu starosty Loučné nad Desnou Pavla Martínka, který byl poslaneckému křeslu nejblíže. Ke zvolení mu chybělo pouhých 341 preferenčních hlasů. Pro jeho domovskou sociální demokracii přitom v okrese Šumperk hlasovalo přes třináct tisíc lidí.

Šumpersko a Jesenicko potřebuje zlepšit dopravní dostupnost. Zdejší kraj trápí vysoká nezaměstnanost, schází mu investoři. Potřebuje také, aby stát stanovil pravidla podpory pro znevýhodněné oblasti.

„Kdo jiný než vrcholný politik by měl za tyto věci lobbovat, přenášet tyto problémy na půdu parlamentu?" ptá se předseda Sdružení měst a obcí Jesenicka Lubomír Žmolík.

Klikněte na obrázek, zvětší se

Bývalí poslanci ze Šumperska a Jesenicka.Že region nebude mít svého poslance, považuje za velkou chybu. „Myslím si, že nás to ještě víc znevýhodňuje a posouvá pryč od velkých aglomerací. Šumpersku a Jesenicku to určitě nepřinese nic pozitivního," míní Lubomír Žmolík.

Někteří z jeho kolegů starostů v minulosti prohlašovali, že je jedno, zda region svého zástupce v dolní komoře parlamentu má. Nevnímali žádný konkrétní užitek z jejich činnosti. Lubomír Žmolík ale zastává jiný názor.

„Vidět úplně celou práci je někdy složité, poslanci ale jistě za některé věci v parlamentu lobbovali. A byť se to nedostalo k veřejnosti, určitě díl práce pro Šumpersko a Jesenicko odvedli," je přesvědčený Žmolík.

Podle starosty Zábřehu Františka Johna dnes poslanec do svého regionu nepřihraje peníze ze státního rozpočtu jako v dobách, kdy se „porcoval medvěd". Region však může podpořit ve věcech, o kterých rozhodují jednotlivá ministerstva. Typicky v otázkách plánování staveb silnic nebo zastavování dálkových vlaků.

„Regiony nebudou mít takové zastání na centrální úrovni. Bude se například rušit pobočka nějakého úřadu. Nás se této věci nikdo nezastane, naopak v Prostějově či v Přerově se o to zasadí a úřad zůstane tam," řekl František John.

Čím více poslanců bude pocházet z velkých měst, tím více bude v zákonodárném sboru scházet zkušenost s životem na venkově a v odlehlých oblastech.

„Ve sněmovně jsme neměli zástupce ze Šumperska. Už nyní jsme pociťovali, že se v zásadnějších věcech nebylo na koho se obrátit. A teď nemá své zástupce v dolní komoře parlamentu ani Šumperk, ani Jeseník," poznamenal starosta John.

Na podnikatelskou sféru absence zástupce regionu v poslanecké sněmovně dramatický vliv mít nebude. Přítomnost poslanců podle zástupců firem podstatné změny na Šumpersko ani Jesenicko nepřinesla.

„Bylo by dobře, kdyby ve sněmovně někdo z regionu byl. Jsme odlehlý region, náš hlas by se tam dal přenést. Nevím ale, jaký má dopad, když se informace z regionu do centra donese. Mám obavu, že zpravidla velmi nevýrazný," řekl předseda představenstva Okresní hospodářské komory Jeseník Bořivoj Minář.

Od roku 1992 zasedalo v poslaneckých lavicích šest osobností ze Šumperska a Jesenicka. Pavel Šafařík se v současnosti ve veřejných funkcích neangažuje, Jiří Krátký odešel do důchodu a chce se věnovat rodině.

Petr Krill je šumperským zastupitelem, Jana Hamplová starostkou Mohelnice. Pavel Němec se věnuje advokacii a Ivo Vykydal zastává post tajemníka Státního fondu dopravní infrastruktury.

Proč se nedostali kandidáti ze Šumperska a Jesenicka do Poslanecké sněmovny?* Nízké pozice na kandidátkáchKandidáti ze Šumperska se u stran, které pronikly do Poslanecké sněmovny, nacházeli nejvýše na čtvrtém místě kandidátek. V případě Jesenicka to bylo nejvýše na místě pátém. Před nimi byli zástupci jižnějších (ovšem ne vždy lidnatějších) regionů kraje: Prostějovska, Přerovska či Olomoucka.
Protože žádná ze stran tentokrát neuspěla s výraznou převahou a vítěz voleb v kraji dosáhl jen tří mandátů, měli kandidáti ze čtvrté a nižších pozic jen omezenou šanci se do Sněmovny probojovat

* Apatie voličů v udělování preferenčních hlasů
Aby kandidát postoupil do čela kandidátky, musel získat nejméně pět procent preferenčních hlasů. To se povedlo jedinému zástupci ze Šumperska a Jesenicka, Františku Johnovi (KDU-ČSL). Jediný mandát této strany v kraji ale obsadil lídr kandidátky, který získal ještě více preferenčních hlasů
Velmi blízko zvolení do Poslanecké sněmovny byl regionální kandidát ČSSD Pavel Martínek. Získal 4,49 procenta preferenčních hlasů. Aby dosáhl na mandát, chybělo mu pouhých 341 preferenčních hlasů. V okrese Šumperk přitom ČSSD volilo 13 259 lidí