Když návštěvník projde rázným krokem po prvním patře jesenické knihovny, podlaha se pod ním zhoupne. Značí to, že její konstrukci napadla dřevomorka. V přízemí proto strop podpírají masivní dřevěné trámy. „Určitě tu jsou už deset let,“ odhaduje vedoucí knihovny Eva Pavlíčková.

Ještě více než nízká únosnost podlah trápí knihovníky a čtenáře stísněné prostory. V oddělení pro dospělé zabírají knihy každé volné místečko.

„Oddělení se už spousty let nemá kam rozvíjet. Regály jsme dali, kam to jen šlo. Čítárna má jen pár míst. Třeba encyklopedie tu není kde studovat, veškerý fond se snažíme půjčovat lidem domů,“ říká Eva Pavlíčková.

Z 57 tisíc svazků jich má knihovna patnáct tisíc uloženo v externím skladu. Kdo si chce půjčit například Jiráska, musí si publikaci objednat.

„Já tu v lednu budu dvaadvacet let. Pořád se jen slibuje,“ poznamenává k plánům na důstojnější prostory katalogizátorka Blanka Březinová.

Část fondu dokonce leží na půdě knihovny. Kromě svazků starých novin je to například kolekce vinylových desek.

„Gramofon nemáme, ale těšíme se, že v nové knihovně se snad ujme,“ poznamenává Blanka Březinová.

Luděk Šperlich, ředitel Podniků města Šumperk, při rozhovoru pro rozhlas.
Odvolání zamítnuto. Podmínka pro bývalého ředitele městské firmy platí

Centrum za miliony

Jesenickým se po letech blýská na lepší časy. Město získalo osmnáctimilionovou dotaci na vybudování Centra společných aktivit v zadním traktu Divadla Petra Bezruče. Jeho klíčovou část by měla tvořit právě knihovna.

„Součástí centra bude také multimediální učebna, hudební salonek nebo workshopová místnost,“ přiblížil ředitel Městských kulturních zařízení Jeseník Jiří Juráš.

K osmnácti milionům na stavbu město z jiného dotačního programu žádá dalších 7,5 milionu na vybavení a aktivity k provozu centra. Zástupci samosprávy odhadují, že z rozpočtovaných 28 milionů korun by mohly dotace pokrýt až čtyři pětiny investice.

Pokud vše půjde dobře, mohla by se knihovna do nového stěhovat na příští rok na podzim.

„Nyní začneme chystat výběrové řízení. Začít stavět by mohla vybraná firma na podzim. Doba realizace je odhadnuta na tři čtvrtě roku,“ nastínil prozatímní harmonogram vedoucí Oddělení investic a rozvoje Města Jeseník Jiří Uher.

S obdobnými problémy jako v Jeseníku se potýká i knihovna v Šumperku. Ta se do nových prostor přestěhuje během příštího roku. Sídlit bude spolu s dalšími institucemi v budově bývalé Masarykovy školy, kterou v současnosti opravují stavbaři.

Následky povodní v Jindřichově - Nových Losinách.
Povodeň 1997: Jindřichov povodeň odřízla od světa