Návštěvníci si na výstavě mohou prohlédnout model Petřínské rozhledny, ruského kola, těžební věže nebo několika parních lokomotiv. K vidění je zde ale například i plotter vyrobený z Merkuru. V 80. letech se pod názvem Alfi prodával jako příslušenství k osmibitovým počítačům.

„Stavebnici Merkur považuji za nejgeniálnější počin na poli hračkářství na světě," říká Jiří Mládek, který modely na vikýřovickou výstavu ze svých sbírek zapůjčil.

Výstava Merkur ve Vikýřovicích

Výstava Merkur ve Vikýřovicích. Foto: DENÍK/Petr Krňávek

Dírkovanou stavebnici si zamiloval už v dětství. Rodiče mu ji tehdy nemohli koupit, chodíval si s ní proto hrát ke kamarádům. „Dal jsem si dětské předsevzetí, že až budu velký, koupím si toho největšího Merkura a postavím něco velikého," vzpomíná sběratel.

Jeho přání se mu vyplnilo vrchovatě. V merkurové království proměnil stodolu na své chatě u Roudnice nad Labem, kam se sjíždějí televizní štáby i zvědavci ze širokého okolí. Již šestnáct let také staví Ocelové město inspirované románem Julese Verna. Model má po dokončení zabírat plochu šedesáti metrů čtverečných a vážit pět tun.

Výstava Merkur ve Vikýřovicích

Výstava Merkur ve Vikýřovicích. Foto: DENÍK/Petr Krňávek

Známou českou stavebnici Jiří Mládek považuje za ideální učební pomůcku. Rozvíjí totiž technické znalosti a dovednosti dětí. „Před několika lety tehdejší ministr školství prohlásil, že se musí něco udělat s polytechnickou výukou dětí. Merkur přitom už léta nabízí kompletní výukový program jak v robotice, tak v mechanotechni­ce," říká.

Zkusit si něco postavit ze stavebnice Merkur nyní ostatně může ve vikýřovickém muzeu každý. A to až do konce dubna, kdy výstava končí.