VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sweetness, Bacardi, Martini... a Aneta je zase první

Česká Ves - Anetě Čáňové z Hotelové školy Vincenze Priessnitze v Jeseníku se podařilo přepsat historii koktejlové soutěže Lázeňský pohár, který už osm let pořádá její škola.

10.10.2009 1
SDÍLEJ:

Vítězka Aneta ČáňováFoto: DENÍK/Danuše Krčová

Ve čtvrtek 8. října si v hotelu Zlatý Chlum v České Vsi na Jesenicku zopakovala triumf z loňského roku. Je první barmankou, které se prestižní soutěž s mezinárodním zastoupením podařilo vyhrát dvakrát v řadě.

Aneta zvítězila v tvrdé konkurenci šestatřiceti závodníků, kteří se do České Vsi sjeli z patnácti škol tří států.

„Vítězství jsem nečekala. Loni jsem sice byla první a od té doby jsem se ale na soutěžích neumísťovala tak dobře,“ říká půvabná brunetka.

Ani s tréninkem to moc nepřeháněla. „Jezdím po soutěžích, takže grify jen opráším, abych byla jistější,“ usmála se Aneta.

V prvenství jednoho ze svých svěřenců tajně doufal učitel Kamil Hégr, který Anetu na soutěž připravoval spolu s další pěticí studentů.

„My si vozíme ceny hlavně z venku. Kdybych ale nevěřil, že někdo z mých studentů nevyhraje, tak do soutěže nejdu. Nemá cenu chodit někam jen kvůli účasti. Mým želízkem v ohni byla Aneta a Zuzana Pavlíčková,“ řekl uznale Kamil Hégr.

Aneta si porotce získala hlavně short drinkem, který měl mít letos speciální úpravu. Barmani měli připravit pití tzv. před jídlem, které musí být nesladké.

„Je to obtížný úkol. Jde o královský drink, který má přísná pravidla pro skladbu. Objevili jsme dost nedostatků u soutěžících, kteří předvedli neznalost skladby,“ zkritizoval studenty Jaroslav Labounek z České barmanské asociace, která drží celých osm let záštitu nad soutěží.

Aneta tuhle chybu neudělala. „Umíchala jsem Sweetness, kam jsem dala tři decilitry Bacardi superior, přidala Martini extra dry a jahodový bools a sirup růži. Sladká složka ale nepřekročila dva centilitry,“ prozradila Aneta.

Vítězku potrápila příprava long drinku, kterému dominovala chuť grapefruitu. Těžkosti začaly už v zákulisí při výrobě ozdoby na sklenice. Grapefruit nechtěl držet na hraně sklenice. Při míchání přetáhla čas o čtyři vteřiny a hned přišla o pět bodů. V celkovém součtu však byla nejlepší.

Aneta Čáňová je sice ve třetím ročníku hotelové školy, zatím ale netuší, čemu se bude v životě věnovat. Zkusit by chtěla vyšší školu. O barmanské kariéře ale nesní.

„Je to hezký koníček, míchání drinků mě baví, ale živit bych se tím nechtěla,“ dodala Aneta.

Z druhého místa se radoval Michal Furka ze SOŠ OAS Prievidza, třetí příčku vybojoval Emil Nekvinda ze SOŠ a SOU Polička.

Cenu pro nejrychlejšího barmana si odnesla Denisa Tománková ze SŠS Bruntál. Nejoriginálnější drink se podařilo umíchat Martinu Zaujecovi ze Strednej odbornej školy Nitra.

Autor: Danuše Krčová

10.10.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šumperští Draci. Ilustrační foto

I další příprava s nulou, Draci nedali Třebíči ani gól

Srpnové vedro. Ilustrační foto
24

Zpátky do plavek! Třicítky se vrací, víkend bude tropický

Fabia letěla z kopce na střechu, dvě spolucestující zraněny

Dvě zraněné osoby si vyžádala nehoda osobního vozu u Bělé pod Pradědem, která se stala v neděli 20. srpna odpoledne.

Šumperk rozezní pecky od Rammstein, Zábřeh hity od Kabátů

Kulturní přehled ze Šumperska a Jesenicka - 34. týden

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení