Možná ještě víc než režisérka a autorka scénáře je ale zajímal představitel jedné z hlavních rolí.

Nesmělého muzikanta a majitele krachujícího bazaru na hudební nástroje totiž ve filmu hraje Miloslav König, který pochází z nedalekého Postřelmůvku a je absolventem zábřežského gymnázia. Zároveň studoval i hru na klavír a zpěv na Základní umělecké škole v Zábřehu.

Ve filmu také zvládl náročné klavírní party. Letos končí studia DAMU a už během studií se dokázal v pražské konkurenci prosadit. Hostoval v Národním divadle, hraje v Divadle Na Zábradlí, v Divadle V Dlouhé, ve Viole, ztvárňuje i titulní roli v muzikálu Obraz Doriana Graye v Divadle Ta Fantastika.
„Skoro na každém sedadle vidím někoho známého,“ řekl Miloslav König,“ když ho vedoucí kina Retro Milan Uhl před promítáním vítal. „Moje babička se na mě v divadle někdy nemůže dívat, abych něco nepokazil. Ale vy se nemusíte bát, protože na plátně už je to hotové, tam už se nedá nic změnit,“ žertoval mladý herec.

Při besedě po představení si práci na filmu pochvaloval jako radostnou a inspirující. Role v Tajnostech byla jeho první filmová. Alice Nellis ho znala z Divadla Na Zábradlí, kde v její režii hrál ve hře Záplavy.

„Ve filmu hraje řada známých herců, ale věděla jsem, že pro tuto roli musím najít někoho nového. Když jsem v divadle vyzvídala od Milana, odkud pochází, mluvil s láskou a nadšením o rodném kraji. Věděla jsem, že má velký talent a zároveň pokoru, že je ten pravý,“ řekla Alice Nellis. Stejně tak jí vyšlo i obsazení titulní role příběhu, který vypráví jeden den v životě ženy středního věku. „Na Ivě Bittové jsme se s producentem Janem Svěrákem ihned shodli. Bylo by pro mě těžké, kdyby roli odmítla. Poslala jsem jí scénář a ona naštěstí hned na prvním setkání nabídku přijala,“ řekla Nellis.

„Před čtyřmi lety jsem se těšil do Prahy, ale teď už se zase těším zpátky. Nejraději bych bydlel tady a pracoval v Praze. Ale to bohužel nejde,“ řekl při besedě Miloslav König.