Početná skupina fanoušků přišla povzbudit domácího závodníka Aleše Malého, učitele odborného výcviku na spolupořádající Střední škole sociální péče a služeb v Zábřehu a několikanásobného mistra republiky.

Ten reprezentoval Českou republiku v mistrovství střední Evropy, které bylo pojaté jako soutěž družstev.

„Začátek jsem měl velmi špatný. Máme občas problém s nastavením pluhu. Špatně jsem ho položil, a první brázda tak byla křivá. Pak už to bylo v pohodě. V průběhu závodu jsem to srovnával a závěr se mi vydařil," zhodnotil svůj výkon Aleš Malý.

Prvenství si nakonec odvezli ze Zábřehu domů Rakušané. Ti patří ke světové špičce a ve svých řadách měli i jedinou ženu na startu. Barbara Klaus je dokonce mistryní světa z roku 2013 z Kanady.

„Rakousko patří k těm nejlepším na světě. V Kanadě tehdy byly dvě Rakušanky a braly první a druhé místo. Systém mají nastavený tak, že nejlepším závodníkům poskytnou špičkovou techniku i podmínky pro přípravu. To je rozdíl například od anglosaských zemí, kde se závodění a různé vychytávky dědí z generace na generaci," vysvětlil Aleš Malý.

Domáci reprezentanti nakonec v Zábřehu vybojovali stříbro a Aleš Malý s ním byl spokojený. Třetí skončili Chorvaté.

Osm účastníků se postavilo na start prvního otevřeného mistrovství Olomouckého kraje. S přehledem zvítězil Jan Grolich z agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Krajský titul získal celkově čtvrtý Pavel Král, jehož do závodu vyslala spolupořádající firma Navos. První tři místa totiž obsadili účastníci z jiných regionů.

Závodníci orali pole s vojtěškou na pozemku o tvaru kosodélníku a rozměrech sto krát dvacet metrů. Začínalo se takzvanou rozoorávkou, která trvá dvacet minut a borci si při ní vyzkoušejí své stroje a jejich nastavení. Pak mají hodinu na vyhodnocení a doladění detailů. Následuje samotná orba, která trvá dvě hodiny a čtyřicet minut.

„Hodnotí se úplnost proorání drnové pokrývky, nepřítomnost trávy či strniště, stejnorodost a rovnost hřebene, hloubka, nepřítomnost hrbolů nebo stop kol traktoru, ladnost a pravidelnost brázd a celá řada dalších parametrů," přiblížil systém hodnocení předseda Společnosti pro orbu ČR Jan Cholenský. Vše se přitom měří na centimetry a mnohdy i na milimetry.

Během celého soutěžního dne byl pro návštěvníky připravený pestrý program. Kromě mistrů oráčů si tak mohli prohlédnout například historickou techniku, a to nejen traktory, z nichž některé se předvedly i přímo na poli, ale i auta a motorky.

Ještě před závodem byl na Masarykově náměstí před radnicí odhalen pamětní kámen a závodníkům požehnal zábřežský děkan František Eliáš. (mik)