„Velké auto je již třicet let staré, požadavek hasičů odkládáme již delší dobu. Nyní vypíšeme výběrové řízení na dodavatele,“ sdělil tajemník radnice Petr Holub.

Cena za nové cisternové vozidlo bude činit kolem sedmi a půl milionu korun, nabídky ve výběrovém řízení se zřejmě příliš lišit nebudou. V republice jsou totiž pouze tři firmy, které vozy pro hasiče speciálně upravují.

„Cisterna nám vydržela tři desítky let jen proto, že se o ní maximálně staráme. Obměna je ale už nyní nutná,“ konstatoval velitel temenických hasičů Pavel Koutný.

Hasiči mají celkem k dispozici tři auta, kromě velkého vozu CAS Tatra 815 další dva menší.

Jednotka je zařazena v režimu JPO 2, což znamená, že společně s profesionály z Hasičského záchranného sboru vyjíždí k většině zásahů v Šumperku a okolí. Vyrazit musí jen pár minut po zaznění poplašné sirény.

„Ročně absolvujeme mezi padesáti a šedesáti výjezdy,“ doplnil Pavel Koutný.

Temenickou jednotku, jejíž součástí je i lezecká skupina, tvoří celkem šestnáct hasičů včetně velitelů družstev. Zasahuje jak u požárů, tak u různých technických pomocí, na které je vybavena. Hasební obvod představuje území o rozloze téměř 12 tisíc hektarů, kde žije bezmála čtyřicet tisíc obyvatel. Město před dvěma lety v Temenici dokončilo stavbu nové moderní zbrojnice s garážemi, která nahradila starý zchátralý objekt. 

Policejní koně při ukázce výcviku. Ilustrační foto
V lázních se předvedou záchranáři, vojáci i policejní koně