„Touto akvizicí v Jeseníku se nám uzavírá logický kruh při obhlídce tepelných zdrojů přes hřeben Jeseníků," řekl předseda představenstva firmy Sateza Roman Macek.

Kolik lidé platí za teplo v regionuŠumperk 642 Kč/GJ
Hanušovice 630 Kč/GJ
Velké Losiny 805 Kč/GJ
Loučná nad Desnou 613 Kč/GJ
Jeseník 644 Kč/GJ
Zdroj: Sateza a.s., Energetický regulační úřad

Sateza v současnosti provozuje asi pětinásobně větší tepelné hospodářství, než je to jesenické. Od roku 1996 má v pronájmu tepelné hospodářství města Šumperku. V současnosti působí i v Hanušovicích, Velkých Losinách a Loučné nad Desnou.

Velké, blokové kotelny zásobují teplem a teplou vodou většinu obyvatel jesenických sídlišť. Dosud je provozovala společnost ČEZ Energo.

Jednáme s ČEZ Energo o převedení obsluhy a výroby i na tepelných zdrojích, které nejsou v majetku města Jeseník. Platí zde princip, čím větší objem, tím lepší ekonomika a cena tepla," sdělil Macek.

Jeseník před časem nabídl své tepelné hospodářství k pronájmu. Do výběrového řízení se přihlásili tři uchazeči. Kromě stávajícího provozovatele a Satezy také firma Ekoenergy Moravia. „Na druhém zasedání hodnotitelská komise doporučila radě města akceptovat nabídku společnosti Sateza," informoval místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Smlouvy o nájmu blokových i domovních kotelen schválili jeseniční radní v polovině června.

Odběratele tepla v Jeseníku zajímá především jediné: kolik za topení a teplou vodu zaplatí. „Už teď dáváme za topení spoustu peněz. Platit víc bych určitě nechtěla," řekla obyvatelka jednoho z jesenických sídlišť Jarmila Čížková.

Sateza spadá pod rakouský koncern Energie AG. Jeho zástupce Miroslav Rys nastínil několik možností, jak lze udržet ceny tepla v Jeseníku na uzdě. Například společným nákupem zemního plynu v rámci celé skupiny.

„Pro Jeseník se pokusíme sehnat co nejlevnější zemní plyn, ale i armatury jako jsou měřáky tepla, čerpadla a podobně," řekl Rys.

Nový provozovatel se hodlá zaměřit především na rekonstrukci a zvyšování účinnosti stávajících plynových kotelen. Při hledání cest, jak stabilizovat ceny energie, chce prověřit i reálnost dnes již odloženého záměru centrální kotelny na biomasu.

„Ve svém podnikatelském záměru jsme se také zavázali, že záměr na spalování biomasy, který v Jeseníku byl, spolu s městem otevřeme a s odborníky z Rakouska projdeme jeho reálnost, ekonomiku a efektivnost. Prvořadá je ekonomika. Daná technologie nesmí mít dlouhodobě negativní vliv na výši ceny tepla," řekl Macek.

Vedení města nicméně centrální kotelně příliš šancí nedává. „Pravděpodobnost realizace centrální kotelny na biomasu bych odhadl tak na tři procenta," poznamenal místostarosta Halas.