„Záchody jsou čisté, je tu pěkné prostředí. Byl jsem v Olomouci na nádraží a tam je to katastrofa“, řekl cestující Stanislav Fiala z Bohuňovic. Mnoho pasažérů však chvíli tápe, než nově zrekonstruované toalety nalezne. Odkazuje na ně totiž piktogram podle norem Evropské unie, na který lidé nejsou zvyklí. „Toalety jsou pěkné, ale dlouho jsem je nemohla najít,“ řekla cestující Eva Sedláková ze Zábřeha. „ S vedením stanice budeme jednat o umístění dodatečných cedulek s nápisem WC, podle nichž by se lidé lépe zorientovali,“řekl ředitel zábřežské Charity Jiří Karger, která toalety provozuje.

O toalety na nádraží se stará pět zaměstnanců. Při jejich výběru se Charita zaměřila na lidi s postižením. „Mají například problémy s pohybem nebo se zády, proto nemohou dlouho pracovat v jedné poloze. Takoví lidé bývají dlouhodobě nezaměstnaní. Chráněné pracoviště jim nabízí nejen práci, ale i možnost společenského kontaktu,“ vysvětlil cíl projektu Karger.

Od loňského července toalety navštívilo čtyřicet tisíc zákazníků. „Lidé si to tu chválí, ale některým se to zdá drahé,“ řekla toaletářka Emilie Nesétová. Za použití WC, které je otevřené denně od pěti do třiadvaceti hodin, zaplatí příchozí pětikorunu. „Cenu jsme stanovili po dohodě s Českými drahami.Musíme se držet také ekonomických ukazatelů, protože kvalita něco stojí,“ vysvětlil Karger. I přesto vybrané peníze nepokryjí náklady a Charita musí na jejich provoz hledat peníze i jinde. Toalety by v budoucnu měly sloužit i zákazníkům vedlejší restaurace, která však dosud nefunguje. „ Doufám, že až se v okolí bude pohybovat více lidí, důležitost toalet vzroste,“ dodal Karger.