Ti, kdo Tomáše Knoppa znali, jsou jeho smrtí zděšení. Bez známek života jej objevili v pondělí odpoledne v jeho kanceláři Pozemkového úřadu v Jeseníku.

„Byl to můj kolega a kamarád. Člověk pevných charakterových zásad,“ vzpomíná starosta Jeseníku Petr Procházka, který byl jedním z posledních, kteří Knoppa viděli živého. „Ještě v pondělí jsme spolu byli na obědě a měli pracovní schůzku,“ připomněl Procházka. Se svým přítelem měl rozpracovanou rozsáhlou publikaci o historii Jesenicka. Zda knihu dokončí, to prozatím netuší.

Odchod Tomáš Knoppa je podle starosty Jeseníku ztrátou nejen pro rodinu a přátele, ale i pro město a celý region. „Svými aktivitami zasahoval celé Jesenicko. Díky němu se o našem regionu vědělo. Po Tomáši zůstane jen mezera, kterou nejde zaplnit. Odešel jeden z nejlepších lidí v zastupitelstvu,“ dodal Procházka.

Tomáš Knopp je bývalým učitelem jesenického gymnázia. Regionální historie mu učarovala natolik, že se o své bádání z archivu podělil se čtenáři v několika knihách.

Měl před sebou spoustu nedokončené práce. V zastupitelstvu působil za stranu zelených, velmi aktivně spolupracoval s Brontosaury.

„Tomáš byl kamarád. Člověk s neuvěřitelně laskavým srdcem, čestný, přímý. Pomáhal nám připravovat Naučnou stezku Johanna Schrotha, na které teď pracujeme,“ řekl šokovaný Tomáš Hradil, zastupitel a předseda Brontosaurů.